Rómában tégy úgy, mint a rómaiak, azaz olasz stílusgyakorlatok

Itáliában jártadkor, ha nem akarsz tapasztalatlan Olaszország-járónak, kezdő turistának tűnni – még ha az is vagy – nem árt felvértezni magad némi alapismerettel már ami a helyiek mindennapos szokásait illeti. Itt van némi segítség ahhoz, hogy ne üvöltsön Rólad mérföldekről, hogy most szálltál le a repülőről.

  1. A kávé: ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni. Cappuccino, tejeskávé, és egyéb szelídített darabok csak a reggelihez megengedhetők, ebéd után a kávé az kávé: eszpresszó, forrón, feketén, bivalyerősen. Egy olasz soha nem rendelne úgy cappuccinót, hogy a gyomrában már van egy adag paradicsomos tészta. A kávéfogyasztás szigorú szabályairól bővebben itt olvashatsz.
Fekete (photo credits: Massimo Camussi, flickr)

 

 

2. Étkezzünk: míg bárhol máshol a világon egy tányér tészta elmegy egy étkezésnek, addig az olaszok egy adag carbonara után csak legyintenek, hogy jaj de jó, megvolt az első fogás, kérem a következőt. Az köztudott, hogy az olaszok nem leveseznek, de esznek vagy három fogást, szigorú szabályok szerint. Antipasto (előétel), primo (az első fogás, mi rendszerint tészta vagy rizs), secondo (a  második fogás, általában hús vagy hal). Az olasz ebédszünet a mukahelyen is legalább egy órás, mert az étkezésnek meg kell adni a módját, és rendesen ki kell kapcsolni a robotból, nem csak kutyafuttában bekapni valamit két akta között. Ja, és nincs folyamatos etetés. Az éttermek ebéd-és vacsoraidőben tartanak nyitva, délután négykor senki nem fogja nekünk hadba állítani a szakácsot.

 

 

3. Borravaló: ha már szépen megebédeltünk, kérjük a számlát. A legtöbb olasz étteremben a számlán külön pont a szervízdíj, úgyhogy borravalót adni, meg számolgatni a 10%-okat egyáltalán nem szokás, és ez nem csak a vendéglátóiparra jellemző: sem a taxis, sem a fodrász nem várja el, hogy nála maradjon némi visszajáró.

Pincér, fizetésért dolgozik (flickr, Alessandra Elle)

4. Intsd le a buszt: ha nagyvárosban jársz. és tömegközlekedni kényszerülsz, ne felejtds el, hogy a buszmegálló az csak egy opció. Ha a busz érkezésekor nem inted azt le, nem fog megállni, és várhatod a következőt.

 

Könnyen tovahalad (fotó: Paolo Margari, flickr)

5.Cipővel a nappaliban: egész nap gumicsizmában pácolódott a lábad? Kilóg a nagylábujjad  a zokniból? Rá se ránts! Az olaszoknál nem szokás vendégségben levenni a cipőt, be lehet trappolni a nappali közepére az utcai tipegőnkben, senki nem fog utánunk szaladni ikeás vendégmamuszt ránkerőltetve.

 

6.Délutáni pihenő: ne lepődjünk meg túlságosan, ha kisebb üzletek, szolgáltató egységek pihit tartanak ebéd után. Különösen kisebb városokban teljesen természetes, ha egy bolt egy óra körül bezár és majd csak négy, esetleg fél öt körül nyit ki újra. Mindenkinek jár a jól megérdemelt szünet.

 

Pihenni pedig kell (flickr, Camilla)

7. Öltözzünk jól! Nincs mit tenni, az olaszoknak olyan veleszületett stílusérzéke van, amitől még a legegyszerűbb vidéki háziasszony is dívának tűnik. Nagyon jól öltözködnek, csinosak, kihúzott háttal járnak, még a sarki közértbe sem ugranak le melegítőben vagy zilált hajjal.

 

Rendezett megjelenés a titka mindennek

 

8. Igyunk! Az olaszoknak remek boraik vannak gyakorlatilag mind a húsz régióban, vétek lenne nem kóstolgatni ezeket. Az olaszok is szeretnek munka után beülni egy italra, aperitívózni, de ismeretlen számukra a “több órán át egy kocsmában ülni és folyamatosan szeszelni” intézménye. Ahol boros-vagy bármilyen alkoholos pohár van, ott tányér is van, akármilyen kicsi is legyen az. Mindig harapnak valami az aktuális alkohol mellé. Ha iszunk, akkor eszünk is, a cél nem a sárga föld, hanem az ízlelés és a társaság.

 

Alkohol csak kísérővel (fotó: antonioquarta32, flickr)
Facebook Comments
(Visited 11 285 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük