A legjobb strandok Róma közelében

Rómába utazni tavasszal és ősszel a legjobb, már kellemesen bizsergetnek a napsugarak, jól esik az aperol spritz valamelyik teraszon, de nem csorog az izzadtság a combukon az egész napos menetben. Persze nem mindenki gazdálkodhat a szabadságával a római időjárás kénye-kedve szerint, akinek nyáron jut csak ideje az Örök Város bevételére, készüljön  embertpróbáló hőségre. A jó hír, hogy Róma jól felkészült a cudar nyarakra, minden sarkon van egy ivókút, ahol felfrissíthetjük magunkat, de egy pár napos városi aszfalton kibekkelt forróság után elviselhetetlen lesz a vágy a tengerpart iránt.

Rómából könnyen elérhető egy nagy csapat tirrén-tengeri fürdőhely, nézzük, hogy hova juttok el leggyorsabban, vagy ha kicsit lassabban is, de hova érdemes elugrani egy napos pancsolásra. A Róma közeli stradoktól ne várjatok szardíniai vagy pugliai színeket, a türkíz ötven árnylatát, de hűsölésre jók lesznek. Csupa olyan strandot szedtem itt össze, amit tömegközlekedéssel is el lehet érni.

Ostia

Ostia a legkézenfekvőbb megoldás, ha egy kis strandolásra vágyunk. Naponta kilencven helyi érdekű vonat indul Rómából a Lidóra (menetrend itt). Igaz, hogy Ostia partjain mára már gyakorlatilag nagyítóval kell keresni a szabad strandokat, de ha úgyis csak egy napot vagytok a parton, akkor feküdjetek valamelyik fizetős strand (stabilimento) nyugágyaira, mégiscsak kényelmesebb, mint folyamatosan rázogatni a homokot a törölközőből.

Ladispoli

A Termini állomásról kb.negyven perces utazással érhetjük el Ladispoli partját. A városka strandjai talán a leglátogatottabbak egész Lazioban. Ami érdekes lehet, hogy itt kb. 2 km-es szakaszon kutyákkal is lehet strandolni. Egyébként a szokásos homokos part, vízibicikli, éttermek .

Santa Severa

A  Termini állomásról a Civitavecchia felá induló vonatokat kell keresni, egy óra utazás után Santa Severa állomáson leszállni, majd tíz perces séta után azon gondolkodni, hogy hol is napfürdőzzünk egész nap. A parton kellemes meglepetés a 11. századi Santa Severa kastély. Valami kell a szemnek is ! Santa Severán viszonylag sok a szabad strand, és kevésbé zsűfolt, mint a fent említett társai.

Santa Marinella

Santa Severa után kell leszállnunk a vonatról, hogy Santa Marinella strandján áztassuk magunkat. Mutatós, homokos partszakasz, sok szbad stranddal, néhány étteremmel. Jóliusban és augusztusban tömegveszély!  Santa Marinellát és Santa Severát is előszeretettel látogatják a szörfösök.

Gaeta

Nápoly irányába indulva a Róma-Minturno vasútvonal mentén fekszik Gaeta, aminek egyik strandja még Kék zászlót is érdemelt, ráadásul ez egy igazi hangulatos olasz középkori városka , ahol lehet egy jót sétálni. Az állomás előtt buszra kell szállni, ami elvisz a kikötőbe, ha meg akarunk spórolni egy negyedórás sétát.

 

Sperlonga

Sperlonga a Formia-Gaeta előtti állomás, és itt még Brigitte Bardot is barnult, úgyhogy nektek is meg kell, hogy feleljen! Festői szépségű part, óváros, Tiberius császár villája. Egyetek valami jó kis halételt a számtalan étterem egyikében!

Sperlonga

Anzio/Nettuno

Anzio és Nettuno egymással szomszédosak, és szintén könnyedén megközelíthető a Terminiről egy egy órás vonatozással. Még egy kék zászlós terep. Anzio egyik strandja, a Spiaggia Grotte di Nerone , gyakorlatilag egy régészeti területen fekszik, Néró császár tengerparti vityillója szomszédságában. Micsoda unikum!

 

Rómába nem strandolni járunk, de ha van rá idő, ne maradjon ki a csobbanás sem a római túrából! Ha biztosra akartok menni, legjobb, ha előre lefoglaljátok a napernyőtöket, akár online is.

Facebook Comments
(Visited 10 133 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük