Május 1-jei koncert Rómában

A május elsejei római koncertet, amit  minden olasz csak az Il Concerto del Primo Maggio néven emleget , 1990. óta rendezik meg évente a munka ünnepén a Piazza San Giovanni Laterano téren, az azonos nevű Bazilika előtt. Az egész napos dzsemborit a három legnagyobb olasz szakszervezet , a CGIL, a CISL és az UIL szervezi, és gyakorlatilag kora délutántól késő éjszakáig tart. Tartanak május elsejei koncerteket Tarantóban, Nápolyban és Pescarában is, de a római minden kétséget kizáróan a legfontosabb.


Kötelező állomás ez az olasz fiatalok életében, torinói pajtásaim is legalább egyszer elzarándokoltak már erre az ingyenes egynapos fesztiválra, ahol rendszerint több százezer ember csápol. 2017-ben egész pontosan félmillióan buliztak a téren, a rekordot pedig a 2006-os év tartja egymilió látogatóval.

Hogy az idén mely előadók lépnek színpadra? A legnagyobb durranás Gianna Nannini lesz, de fellép még Max Gazzè és az Orchestra Filarmonica Marchigiana, Sfera ebbasta, Cosmo, Le Vibrazioni, The Zen Circus, Maria Antonietta, Galeffi, Mirkoeilcane, Fatboy Slim, Carmen Consoli, Canova, Nitro, Calibro 35, Dardust ft. joan thiele, Frah quintale, Wrongonyou, Willie peyote, Lo Stato Sociale, Ministri, Francesca Michielin, Gemitaiz, Ultimo, John de Leo, Achille Lauro e Boss Doms, Gazzelle, és még sorolhatnám.

A koncertet a RaiTre egyenes adásban közvetíti 15 órától, úgyhogy ha lehetőségeteket van, kapcsoljatok ide!


Ha május 1-jén éppen Rómában jártok, és nem írtóztok a tömegtől, ne habozzatok, menjetek ki! Ha nem vágytok a bulira, akkor pedig vegyétek figyelembe, hogy az autóbuszok a környéken módosult útvonalon közlekedhetnek, és a metró a koncert ideje alatt nem áll meg a San Giovanni állomáson , helyette a Vittorio Emanuele vagy a Manzoni megállókat érdemes igénybe venni. Már ha lehetséges, mert ezek egyébként is arról híresek, hogy több metrót is el kell engednünk mire sikerül magunkat felverekedni végre egyre.

Ha pedig nem kenyeretek a pogózás, menjetek felfedezni Róma rejtett kincseit!

Facebook Comments
(Visited 325 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük