konyha

Téli fagyi olaszosan

Azt tudta bárki is, hogy a történelem egyik legősibb hideg desszertje az egyébként oly forró Calabriából származik? A neve scirubetta és a csak semmi cicó alapelve alapján született, ugyanis legfontosabb összetevője a Calabria értintetlen hegyi erdeiben gyűjtött kristálytiszta….HÓ. A globális felmelegedésnek, és a környezetszennyezésnek köszönhetően azok az idők már elmúltak, amikor a háztetőről lehetett leverni a scirubetta-alapanyagot, de egy kis kirándulással azért könnyen találni még megfelelő havat. Az ideális helyszín- mert ilyen is van – egyébként Zagarise lenne Catanzaro közelében, ami Európa legtisztább levegőjével dicsekedhet.

 

Szóval éppen szezonja lenne ennek a kafa kis szorbettnek. Ha jobban megfigyeljük ugyanis, a scirubetta elnevezés a szorbett (olaszul sorbetto) szóval közeli rokonságot mutat, gyökerük pedig az arab  “sharbath” (kiskanállal fogyasztott hideg ital) szóból származik.

A friss havat  poharakba porciózzák, majd jellemzően fügemézzel, vagy fügekompóttal ízesítik. Calabria egyes településein musttal, vagy mostanság már narancslével, citrommal, cukorral, esetleg kávéval keverik össze.

A scirubetta tehát a fagylalt és a jégkristályok üknagypapája, és valaha szívesen fogyasztoták nem csupán Calabriában, hanem Szicília azon területein is, ahol esik a hó, nyilván elsősorban az Etna közelében. Az erre látogatók nyilván tudják, hogy a jégkristályoknak és szorbetteknek Szicíliában nagyon nagy hagymánya  van. Egy időben a begyújtött havat föld alatti tárolókban őrizték, amelyek a mai hűtóházak funkcióját látták el, és amelyeket szalmával szigeteltek a külvilág melegétől.

Ókori római történetírók is beszámolnak arról, hogy hogyan kell isteni szorbettet készíteni gyümölcslevek, méz és a Vezúvról, az Etnáról vagy a Terminillóról szedett hó keverékéből.

Akinek van kedve csinálja utánuk:-)

(Visited 528 times, 6 visits today)

You may like

%d blogger ezt szereti: