Vonatfütty és panoráma : Olaszország legjobb kisvasútjai

Olaszország természeti adottságai egyedüllálók a világon, buja erdők, kopár sziklák, sziklás és homokos tengerpartok, van itt minden, mint a búcsúban. Ha már végigjártuk autóval, busszal, gyalog, jobbra-balra, szuper ötlet lehet felülni valamelyik panoráma kisvasútra és zakatoló vonatok ablakáből kitekinteni erre a csodás vidékre. Hogy merre járnak Olaszország legérdekesebb kisvonatai? Mutatom.

 

CIRCUMETNEA – SZICÍLIA

100 km hosszú vágány jelenti az Etna körül közlekedő vonatot, amely Cataniából indul, és olyan városkákat ejt útba, mint a pisztáciájáról híres Bronte, Randazzo vagy a Gurrida-tó. A vonatról pompás kilátás nyílik a Földközi-tengerre. A kisvasút honlapján vásárolhatunk jegyet. Az egész szakaszon történő utazásért 7,25 eurót fizetünk majd, és három órát vesz igénybe, de az igazi élmény az, ha néha leszállunk a vonatról és körbenézünk.

CUNEO-VENTIMIGLIA – PIEMONT

A Tengeri-Alpoktól a piemonti erdőkön át a ligúr tengerpart strandjaiig utazhatunk ezen a szuper kisvasúton. A szakasz hossza 96 km, Cuneo városából indul és a francia határon fekvő Ventimigliáig jut el, útközben 1040 méternyi szintkülönbséggel. Az utat öt óra alatt teszi meg, úgyhogy bőven lesz időnk fényképezkedni.

TRENINO VERDE – SZARDÍNIA

Valószínűleg a szardíniai zöld kisvonat Olaszország leghíresebb panorámavasútja. Négy útvonal közül választhatunk, a legismertebb a sziget belsejében, a Gennargentu-hegység erdeiben kanyarogva jut el Mandastól a tengerparti Arbataxba. Egy másik útvonal Isili és Sorgono között a sziget déli belső részeit mutatja meg, a Macomer-Bosa szakasz a nyugati tengerpart felfedezését teszi lehetővé, míg a Sassari-Tempio Palau vonal az északi vidéket járja be. Jegyeket közvetlenül a társaság honlapján vehetünk, az ér 6-7 euró között váltakozik. Ha a szigeten nyaraltok, tökéletes program két strandolás között.

 

TRENINO DEL RENON – TRENTINO-ALTO ADIGE

Bolzano városát köti össze Renonnal ez a dél-tiroli vasútvonal, amelyet 1907-ben avattak fel. Nem hosszával vívta ki ismertségét, hiszen mindössze 12 km-es szakaszról van szó. A vasúti kocsik ablakaiból azonban olyan panoráma tárul szemünk elé a Dolomitok tájaira, ami után megnyaljuk mind  a tíz ujjunkat. A Maria Assunta és Collalbo falvakat összekötő szakaszon megfigyelhetjük a tündérek kéményeinek is nevezett piramis alakú sziklákat is. Egy retúrjegy 6 euró.

GENOVA-CASELLA – LIGÚRIA

Ezt a szakaszt nem csak a szokásos személyvonatok, hanem egy, az Orient-expresszre emlékeztető régi lokomotív is végigszántja, amely a ligúr szárazföldet mutatja meg nekünk legjobb formájában. Az balakokból völgyek, alagutak és folyók tárulnak szemünk elé. A jegy ára csak 4,50, bővebb információkat pedig ezen a honlapon találtok.

Facebook Comments
(Visited 1 332 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük