Olasz karácsonyi kalóriabombák : a sienai panforte

A nápolyi struffoli, a panpepato és a blanc-manger után az olasz karácsonyi asztalok körüli utazást Toszkánában folytatjuk, ahol elrágcsálunk egy kis sienai panfortét. (Toszkánában valójában egész évben kapható, de Olaszország más vidékeinek szupermarketeit a karácsonyi időszakban lepik el a sienai panforte-szállítmányok).

A panforte olyannyira régi édesség, hogy eredetét valahol az 1000. év környékén keresgélhetjük, de akkor még Pan Pepatus néven futott. Az erdeti recept kifejezetten szegényes volt, a tészta alapja egyszerűen víz és liszt, amelyet a későbbiekben mézzel és gyümölcsökkel tettek édesebbé. A gyümölcsöket előfőzés nélkül, nyersen darabolták és keverték bele  a tésztába. Ha nyáron készítették, és  a tésztában a gyümölcs nem száradt ki, erjedésnek indult, ez kölcsönzött neki erőteljes ízt.

 

A panforte a panpepato igen közeli rokona, de kifinomultabb hozzávalói miatt nemesebb szájakat tömtek eleinte vele. A kezdetekben készítését a gyógyszerészekre bízták (hiszen akkoriban a gyümölcsökön kívül igen drága fűszerek is kerültek bele, ezekkel pedig nem bánhatott akárki), és a célközönség a nemesi udvarok valamint  a klérus közössége volt. Az erdeti Pan Pepatus egészen 1879-ig nem sok változáson esett keresztül, akkor azonban újjászületet. Savoyai Margit  királynő látogatóba ment Siena városába, és ez alkalomból a helyi cukrászok újragondolták a Pan Pepatust, így született a panforte, amely az eredetihez képest annyiban változott, hogy feketebors helyett vaníliáscukorral hintették be. (Margit királynő látogatásai máskor sem maradtak nyomtalanul, a Margherita pizza is előtte emel kalapot).

Hogy készül?

Hozzávalók (18 cm átmérőjű panfortéhoz)

  • 175 gramm megtisztított mandula
  • 75 gramm kadírozott narancs felkockázva
  • 75 gramm kandírozott óriáscitrom felkockázva
  • 75 gramm liszt
  • 5 gramm vegyes fűszer (szerecsendió, szegfűszeg, koriander)
  • 75 gramm virágméz
  • 75 gramm porcukor
  • ostyalap
  • A mandulát 150 fokos sütőben 15 percig pirítjuk, majd egy edénybe öntjük, amelyben összekevrjük a liszttel , fűszerekkel és a kandírozott gyümölccsel. A mézet lassan megolvasztjuk egy kis porcukorral, egy kanál vízzel és  a kandírozott gyümölcsökkel egy kis lábasban elvegyítve.  Az így nyert szirupot adjuk hozzá a mandulás keverékhez, jól keverjük össze. A végeredménynek tömörnek kell lennie. Egy 18 cm átmérőjű tortaformát ostyával vonunk be, erre ráöntjük a keveréket, majd jól elegyengetjük. a tetejét porcukorral hintjük meg. 180 fokon kb. 30 percig sütjük. Hűlni hagyjuk,ezután jó gazdagon porcukrozzuk.
Facebook Comments
(Visited 793 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük