Indul a nagy zabálás. az olasz húsvéti menü

Miután jól telefaltuk magunkat húsvéti colombával, ideje körülnézni, hogy mi egyéb kerül még az olaszok asztalára a tavaszi ünnep alkalmával.  Induljunk Ligúriából, ahol a torta pasqualina (húsvéti torta) született, amelyet a nevével ellentétben ma már gyakorlatilag egész évben lehet fogyasztani, mégis a húsvét az igazi szezonja. Az eredeti recept szerint ennek a sós tortának 33 leheletvékony tésztalap az alapja. Harminchárom, mint Krisztus éveinek a száma. A tortát mángolddal, újhagymával és tojással töltik meg.

 

Torta pasqualina

A casatiello a nápolyi húsvét csúcsa, ami húsvéthétfőn sem maradhat el a piknikes kosarakból. Olaszországba ugyanis tipikus, hogy húsvéthétfőn grillezünk  vagy piknikezünk  a szabadban, vagy mind a kettőt egyszerre. A casatiello szintén egy sós torta, tésztájában sajt, szalámi és tojás. Könnyen felismerhetó, mert keménytojásokkal díszítik.

 

Nápolyi casatiello

 

Személyes kedvencem a szintén nápolyi születésű pastiera, ami egy ricottás, tojásos, tejben főtt búzás (!!) töltelékkel készített linzertészta, amelyet fahéjjal, kandírozott gyümölcsökkel, narancshéjjal, vaníliával tesznek még illatosabbá és zamatosabbá. Nekünk a Nápoly mellett élő unokatestvérek szállítják rendszerint, és elképesztően finom.

A nápolyi pastiera

 

Szicíliában járunk, ahol agnello alla messinese, azaz messiani bárány vár ránk. A bárányhúst beolajozzák, súval és borssal fűszerezik, megszórják egy tenyérnyi pecorino sajttal és olivabogyóval, majd öntenek hozzá egy pohár vízzel hígított fehérbort. Aztén mehet a sütőbe, majd  a gyomrunkba.

 

Messinai bárány

pizza di Pasqua (húsvéti pizza) szintén egy sós, ami kelt tésztából készül, és amelyet Közép-Olaszországban, elsősorban Marchéban és Umbriában fogyasztanak. A torta panettone-alakú, tésztáját pecorino sajt gazdagítja. Létezik édes változata is, amelyet tojásfehérjéből készült mázzal vonnak be, és apró cukorkákkal díszítik.

 

Édes húsvéti pizza

 

1725-ben Torinóban a Via Roma egyik üzletének tulajdonosa, egy özvegyasszony azt fundálta ki, hogy folyékony csokoládéval tölt  meg pár üres tojáshéjat. Az eredmény? Igen. Pont az. Megszülettek a csokitojások. Egy darabig megmarad a kézműves keretek között a dolog, majd a múlt század ’20-as éveiben a torinói csokoládékészítő mesterek szabadalmaztatnak egy módszert az üres csokoládétojások készítésére. 1925-ben pedig az üres tojásokba már meglepetéseket is rejtenek. Ma már el sem lehet képzelni a húsvétot csokitojás nélkül, és ezt már megint a torinóiaknak köszönhetjük.  A variációi végtelenek, kisgyerekes családokban pünkösdig ezt a csokit nyammogjuk.

Facebook Comments
(Visited 1 881 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük