Krisztus a mélyben-nagy levegőt!

A Colosseumot, Rialtót, a Pitti-palotát vagy a milánói dómot mindenki ismeri, de Olaszország tele van olyan rejtett – jelen esetben tényleg- kincsekkel, amik kevéssé ismertek, de vannak ugyanolyan elképesztőek, mint az előbb felsoroltak, csak egy kis marketing hiányzik nekik. Hát hadd szóljon!

A ligúriai San Fruttuoso-öböl mellett, 15 méter mélyen a tengerfenéken tekint az ég felé a Cristo degli abissi, azaz a mélységek Krisztusa bronzszobra.  Az öböl két meseszép kisváros, Portofino és Camogli között fekszik, tehát a szobor nem esik ki túlságosan a turisták  által látogatott útvonalaktól, csak hát nincs annyira szem előtt…Egy genovai hétvégébe is beilleszthető egy kirándulás a környékre, Portofinóval megfejelve szuper egynapos program kerekedik belőle.

A San Fruttuoso-öböl (forrás:flickr StefanoPiemonte)

A szobor ötlete Duilio Marcant, egy genovai búvár agyában fogant meg, miután barátja, Dario Gonzatti egy merülés során életét vesztette, így helyezték el a szobrot a mélybe 1954. augusztus 29-én.

Guido Galletti szobrászművész alkotása  két és fél méter magas, az elkészítéséhez szükséges bronzot érmek, hajóalkatrészek, és harangok összeolvasztásából nyerték. Elhelyezésében San Fruttuoso öblében az olasz haditengerészet katonái segítettek. Krisztus az ég felé tekint, karjait a béke jegyében tárja ki.

forrás:flickr, vgm8383

A szobor 2003-ban átesett egy nagyobb generálon, amelynek során visszaillesztették Krisztus kezét, amelyet korábban egy hajó vasmacskája szakított le róla.

A mélységek Krisztusa a bátrak számára látogatható is, az itt szervezett merülések a ligúr partszakasz leghíresebb kirándulásai, amelyek az évek során meglehetősen felkapottá váltak, hiszen maga a merülés állítólag nem túl megterhelő, viszonylag “sekély” (hát kinek mi) itt a víz, nem szükséges hozzá különösebb felkészülés, csak a helyi erők kísérete kötelező.

No gyerekek, itt a tavasz, jön a nyár, lehet menni múzeumozni a víz alá! Ha pedig nem lenne elég kecsegtető, esetleg hiányzik a kalandvágy, a szobor egy másolata megtekinthető az öbölben található kápolnában.

Bővebb információk a szervezett merülésekről itt találhatók.

 

Facebook Comments
(Visited 270 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük