Site icon Olaszmamma

Olasz karácsonyi kalóriabombák – A nápolyi struffoli


Nyakunkon a karácsony Olaszországban is, december már a küszöbön, és olaszéknál december 8-án már áll a karácsonyfa, nincs vesztegetnivaló időnk, tervezgetjük a menüt. Hogy mi kerül ilyenkor az asztalra? Nem meglepő, hogy Palermóban mást nyammognak el, mint Dél-Tirolban, az édességek pedig külön kódexvastagságú fejezetet képeznek a témában. A legjellegzetesebb karácsonyi édességek sorát kezdjük is egy déli, egész pontosan egy nápolyi desszerttel, a struffolival. A struffoli egy apró sült fánkocska, mézzel nyakonöntve, és szines cukorkákban (diavulilli), valamint kandírozott gyümölcsben meghempergetve. Ez utóbbiak a karácsonyfadíszekre kellene, hogy emlékeztessenek.

A struffoli valójában görög eredetű, már neve is a görög strongulos- tésztagolyó- szóból származik, és évtizedek óta elvalaszthatatlan része a campaniai cukrászati hagyománynak. A legismertebb készítői a Croce di Lucca és Santa Maria dello Splendore kolostorok apácái voltak. Nem hiába, az apácák mégiscsak a visszafogottság megrögzött követői…

A recept pedig:

Elkészitési idő: 20 perc + 60 perc pihentetés+ a sütési idő

Hozzávalók tíz személyre (gondolkodjunk nagyban, Olaszországban nagy a család,Nápolyban meg aztán főleg):

A tésztához:

A bevonathoz:

Elkészités:

Ha kiváncsi vagy több jellegzetes olasz karácsonyi desszertre is, kóstolj bele a valle d’aostai blanc-mangerbe, a friuli gubanába , a torronéra, vagy a panfortéra, és természetesen a panettone-pandoro duóba is!



Exit mobile version