Szökőnapi szülinapos: Rossini és a gyomor örömei


Gioacchino Rossini olasz zeneszerző négyévente ünnepelhette születésnapját, ugyanis 1792. február 29-én született. Legismertebb operája A sevillai borbély,de ma kb. ennyivel el is intézném komolyzenei munkássága méltatását, inkább koncentráljunk arra, hogy mennyire imádta a dolce vitát ő is.

Gyermekkorában állítólag csak azért állt ministránsnak, hogy megdézsmálhassa a misebort, és tőle származik az a felettébb szimpatikus kijelentés, hogy “Ami a szerelem a szívnek, az az étvágy a gyomornak. A gyomor az a karmester, aki vezeti és életre kelti érzelmeink zenekarát. Nem ismerek kellemesebb munkát az evésnél; enni, szeretni, énekelni és emészteni: ezek az élet című vígopera szárnyai”. Igazi bohém volt az öreg, na.

Imádta a kitűnő minőségű ételeket, amelyeket egyenesen a készítőktől szerzett be: a gorgonzolát Gorgonzolából, a panettonét Milánóból. Megadta a módját. Maga is rengeteg receptet agyalt ki, ma kb. 100 Rossini módra készített fogást ismerünk,melyek egy része tényleg a sajátja, másik részét pedig a kor elismert séfjei ajánlották neki.

Egyszer, amikor Wagner meglátogatta Passy melletti villájában,és társalgásuk alatt Rossini rendszeresen  elhagyta a szobát,majd amikor Wagner rákérdezett,hogy ilyenkor hova tűnik,teljes természetességgel felelte,hogy nem hagyhatja őrizetlenül az  őzet a tűzhelyen.

BÉLSZÍN, ROSSINI MÓDRA

Hozzávalók:

2 kanál extra szűz olivaolaj

40 gramm vaj

négy szelet bélszín

1 kanál liszt

fél pohár Marsala bor

só ,bors

négy szelet libamáj

fehèr kenyér

fehér szarvasgomba

Elkészítése: Serpenyőben felhevítjük az olajat és vajat,majd angolosra sütjük benne a bélszínszeleteket , majd meghintjük a liszttel, és megöntözzük Marsala.borral (vagy más édesebb borral),majd hagyjuk, hogy elpárologjon. Sütés közben a bélszínszeleteket mindkét oldalukon megsózzuk és megborsozzuk. Amint a folyadék elpárolog,kivesszük a húsokat , és egy tepsire helyezzük, rátesszük a libamájat, majd pár percre 200 fokos sütőbe tesszük. A libamájas bélszínszeletek et a kenyértszeletekre tesszük, szarvasgombát reszelünk rá és voilá.

4849352660_649f2ef351_b

Advertisements

De Rossini ivásban is legalább annyira profi volt, mint evésben, erre emlékeztet a Rossini nevű koktél, ami elkészítéséhez pürésített eperre és némi proseccóra van szükségünk. A koktél 1/3 része eper és 2/3 része prosecco. A többi matematika. Azu epret turmixgéppel pürésítsük, adjunk hozzá egy csepp citromlevet. A koktélt jéggel fogyasztjuk

1855228549_6725295cdf_b

(Visited 462 times, 1 visits today)


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük