Újabb olasz világörökségi helyszín: Ivrea

Ivrea, a 20. század olasz ipari forradalmának ideális városa lett Olaszország ötvennegyedik világörökségi helyszíne. Tavaly ilyenkor az évszázados bükkerdők és a velencei védelmi célú épületek kerültek fel frissen az UNESCO Világörökségi listájára, most pedig ez a Torinó közelében fekvő olasz város koccinthat. ,A piemonti árosban alapította Camillo Olivetti az Olivetti céget, amely a maga idejében egyedülállónak számított, hiszen a termelési folyamat alapvető fontosságú eleme volt az alkalmazottak gazdasági, társadalmi és kulturális jóléte is.  Az Olivetti egyébként nem csak ebben előzte meg a korát, már Steve Jobs előtt jóval felismerték a design szerepét az ipari termelésben is. Az Olivetti író-és számítógépeire egyszerűen jó volt ránézni.

Ivrea fejlődése a múlt század 30-as és 60-as évei között kapott hatalmas lendületet, amikor az Olivettit Adriano Olivetti vezette. A terjeszkedő várost, annak űj épületeit a kor legelismertebb olasz építészei tervezték. Ivrea ipari városrésze tökéletes válasz volt a  feltörekvő város növekvő igényeire, a termelés épületein és az irodákon kívül volt itt óvoda, menza, sőt a dolgozók otthonai is.  Az Olivetti-komplexum ma múzeumként is fukcionál (Museo al cielo aperto di Ivrea), egy két km hosszú útvonalat takar, amely mentén az Olivetti-kultúra legfontosabb épületei fekszenek. Az épületeket összekotő nyilvános gyalogos útvonalak mentén hét tematikus állomást alakítottak ki, amelyek bemuttaják az Olvivetti eredményeit az urbanisztika, az ipari design, a reklámgrafika és a kultúra területén. Ivreába egyébként is érdemes ellátogatni, óvárosa kifejezetten kellemes, és itt rendezik Olaszország egyik legfontosabb karneválját, melynek csúcspontja a narancsokkal vívott csata. 2017-ben nyújtották be a világörökségi pályázatot az UNESCO-hoz, és másfél év alatt kapták meg a címet.

Míg Ivrea boldogan ünnepelhet, az UNESCO ülésének másik olasz érdekeltje, Conegliano Prosecco-termő dombvidéke ülhet tűkön, az ő világörökségi státuszuk ugyanis 2019-ig várat magára. Nincsenek kétségek azonban afelől, hogy a venetói dombok is megkapják majd a jól megérdemelt kitüntetést.

Ivrea

 

 

 

Facebook Comments
(Visited 353 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük