Nutella világnap, tessék szépen torkoskodni!

Azt tudtátok, hogy a Nutella kényszermegoldásként született a második világháború után, a szegényes kakaószállítmányok okozta hiány enyhítésére? Pietro Ferrero, a piemonti Alba város egy cukrászmestere okosan kifundálta, hogy ha már kakaóból elvágták az utánpótlást, viszont Piemont dúskál a csúcsminőségű mogyoróban, akkor talán nem ártana kezdeni ezzel valamit. A kezdetekben egy Giandujot nevű mogyorós táblát készített a híres piemonti mogyoróból, amit könnyen lehetett szelni, és kenyérre tenni, majd úgy befalni. Tehát a Nutellát is Piemont tette le az olaszok, majd az egész világ asztalára.  Az ötlet olyan jól sikerült, és olyan komoly piacra tett szert, hogy ennek következtében született meg 1946.  május 14-én a Ferrero cég, ami a mai napig a világ egyik legértékesebb élelmiszeripari vállalata, és Olaszorazág egyik legjobb munkaadója. 

A Giandujot hamar népszerű lett, és továbbgondolásából került az asztalokra 1951-ben az első kenhető mogyorókrém, amit ekkor még Supercremának neveztek, egészen 1964-ig, amikor megérkezik a Nutella, ami a 60-as végéig határozott tempóban egész Európát meghódította.  A 70-es években már nem elégedett meg az öreg kontinens által nyújtott lehetőségekkel, nagyobb babérokra tört, és elkezdte világ körüli turnéját. A Nutella nevet egyébként pont az angol piacra történő bevezetésekor kapta a termék.

 

Egy üveg csábítás.

Ma már évi 350 000 tonna nutellát gyárt a Ferrero kilenc gyára a világ minden pontján. Persze rengeteg vetélytársa,és hasonmása is született az elmúét évtizedek során, de a nagy szakértő, azaz a gyerekem szerint csak egy állja meg a helyét (sőt jobban is szereti) mégpedig a Pan di Stelle mogyorókrémje.

2007-ben Sara Rosso, egy amerikai blogger felhívására született meg a Nutella világnap, amely minden év február 5-én  intéz nyílt felhívást torkoskodásra, úgyhogy itt a remek alkalom, ne fogjátok vissza magatokat, kenjétek kenyérre, pizzára (komolyan van ilyen), vagy csak kanalazzátok ki az oly jellegzetes üvegcséből! Éljenek a maszatos fejek! Ma már megint holnap kezdjük a fogyókúrát. 

A Nutella day hivatalos oldala itt érhető el.

Facebook Comments
(Visited 831 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük