Site icon Olaszmamma

Nem mind olasz, ami fénylik


Az olasz konyha menő, mindenki imádja, az olasz cégérrel mindent el lehet adni…de biztosak vagyunk benne, hogy minden olasznak tűnő fogás a Csizmából származik, és nem valami körúti vendéglő szakácsának agyszüleménye?

Íme egy lista a leghíresebb nem olasz fogásokról a teljesség igénye nélkül.

1. Milánói makaróni: úgy, ahogy van jó nagy humbuk ez a dallamos olasz nevű tésztaétel. Kezdjük hát az alapoktól. Amit e recept makaróninak tekint, az véletlenül sem az, ugyanis olasz barátaink maccheroni néven nem egy hosszú, hanem éppen egy rövid tésztát neveznek.  Mutatom:

A másik alapvető probléma a szósz, és itt már két hozzávaló elhibázottságáról van szó, ami egy tésztánál azért elég jó arány. Az olasz konyhában alapvető elv a kevesebb több, a tészta általában annyi szószt kap, amennyit felvesz, és a hozzávalókat sem spilázzák túl, kevés, de jó minőségű alapanyaggal ízesítik. Az , hogy egy tésztaszószban együtt duettezzen gépsonka (!!! – eleve ördögtől való) és csiperkegomba, az Olaszországban elképzelheztetlen. Utánanéztem egy-két receptes oldalon, hogy miként is kellene elkészíteni ezt a magyaros olasz étket, és legtöbben úgy indítanak, hogy fokhagymát ÉS vöröshagymát pirítanak. No, többek között ezt sem teszi soha egy olasz. A tésztaszószok (sugók) alapjához általában csak hagymát dinsztelnek, a bolognai raguhoz már apróra vágott répát is tesznek a hagyma mellé, de a fokhagyma kimarad. A sűrített paradicsom pedig már olyan Isten elleni vétek, aminek puszta hallatára is ördögűzőt hív egy tisztességes olasz háziasszony.

2. Hawaii pizza. Nem, nem rakunk a pizzára gyümölcsöt, az egyetlen, amit elvisel az a körte, de az is csak akkor, ha gorgonzolával házasítjuk. A pizzára is érvényes a kevesebb több elve, a kedvenc pizzáimon paradicsomon,és bivalymozarellán kívül nincs is semmi, és így is mennyei manna.

3. Pizzadog: oké, beismerem, hogy ez azért nem túl elterjedt Magyarországon sem, de éppen a napokban futottam bele, és a látvány majdnem kiégette a retinám. Olaszos csengéssel minden gyorsétel finomabbnak hangzik, de azért mindennek van teteje. Vagy alja. A pizzeppa sem kutya, de ahhoz legalább találok valami gyökeret a calzone pizzában.

4. Milánói sertésborda: a magyar menzák csúcskajája, ünnepnap minden alkalom, amikor ez szerepel a menün. A milánói makarónit már kiveséztem, a nagy szelet rántott hús rajta trappistával megszórva pedig csak súlyosbító tényező.

5. Spagetti húsgolyóval. Ez valójában jenki kedvenc, és ennek kapcsán is leginkább oda kanyarodnék vissza, hogy a sugo legyen mindig visszafogott. Egy igazi olasz tészta sohasem fog tocsogni a szószban, nem kell attól tartani, hogy de máskülönben holnapra kiszárad, mert nincs holnap. Pontosan kimatekozott adagokkal számolnak, fejenként kb. 80 gramm tésztával számolva. Pont elég lesz, semmit nem kell majd  mikrózni belőle másnap. Annyival azért enyhíteném ezt a gasztrobűnt, hogy Dél-Olaszországban belefuthatunk húsgolyós tésztába, de soha nem egész fasírtokat kapunk a tányérunkba, hanem apró darabokkal dobják fel a szószt.

Ha az olasz konyha remekeire vágytok, ne a fenti listából szemezgessetek, inkább nyomjatok be egy farinátát, egy caponátát és desszertként mondjuk egy blanc-mangert. Buon appetito!



Exit mobile version