Nápolyi gyorstalpaló

Ó azok a boldog idők, amikor Olaszmamma még csak folyamatos tranzitban tartózkodott Itáliában, és a fejét folyamatosan a következő desztináción törte! Van fapados Budapestről? Van. akkor irány Nápoly. Szabadság van? Nem sok. Na, akkor legyen hosszú hétvége. De benne legyen minden! És benne lett. Felettébb jó utazásszervezői skilljeim vannak, ez tagadhatalan, arra a három  napra pedig különösen büszke vagyok. Valamikor csütörtök este landolt a gép, normális ember olyankor már nemigen tervez túl sok mindent, a nem normális meg éjszakai sétára indul a nápolyi kikötőbe a megvadult kóbor kutyák meg a szetemeteszsákok közé…. Mentségünkre legyen mondva, hogy a belvárosból idekeveredni kb. két perc, szóval nem volt szándékosan elkövetett a dolog,.Aztán ügyesen megtaláltuk  az éjszakai buszt, és példásan mentünk haza.

napolygaélleriaumberto

Másnapra a szigorúan betáblázott menetrend a reggeli kávé után Pompejit dobta ki, ami Nápolyból viszonylag egyszerűen megközelíthető, Ercolanoig (Herculaneum) a circumvesuviana vasúttal (magyarul “Vezúvkörüli HÉV” 🙂 ), onnan meg privát kisbuszokkal. Nyílván egész iparág épült ki arra, hogy felvigyenek, ne aggódjatok, hogy épp akkor nem indul majd fel senki, amikor odaértek. A busz csak egy darabig visz, ott mindenki kap egy vándorbotot, és azzal mászik fel, és bámul bele a kráterbe, meg gondolkodik el azon, hogy mennyire praktikus, hogy kb. kétmillió ember lakik  egy aktív  vulkán vonzáskörzetében.

veyuv                                                                                                                                                        Kráter

vezuvrolle

Vörös Zóna

 

Miután felmentünk, megnéztük, lejöttünk, még csak kora délután volt, mentünk tovább a kisvasút vonalán Pompejibe. Itt az igazán elvakultak akár több napot is el tudnának tölteni, nekünk egy pár óránk volt rá, elképesztő az egész, hogy mi lehetett itt valaha, és hogy lett minden oda egy pillanat alatt. Hosszasan lehet itt bolyongani, tekintgetni, keresni a pikáns freskókat, a kocsmát, a betemetett halottakat. Mindezt a Vezúv árnyékában, hogy azért ne legyen annyira, “dehát ez csak egy múzeum” érzésünk.

pompej2

pompej3

romkocsma

   Igazi romkocsma

pompej4

pompej

 

Dolgunk végeztével, kell egy kis hab a tortánkra, ha már itt vagyunk menjünk a circumvesuviana végállomásáig,  Sorrentóba. Sorrento csodás kisváros az azonos nevű félszigeten, megáll az idő hangulata van, és itt csinálják a legfinomabb limoncellót a földkerekén.

sorento

sorrento

Következő nap, miután megemésztettük az előző esti pizzát (Nápolyban nem lehet mellélőni, bármelyik “sarki piszkos”  pizzeriában isteni margheritát ehetünk, természetesen bivalymozzarellával…jajj máris megindult  a nyálelválasztásom. ( A világ legjobb pizzája pedig ugye állítólag Micheléé), szóval ezek után Caprit vettük célba. A Nápolyi-öböl három szigete, Ischia, Procida és Capri közül bármelyik szuper választás, ráérősebben mehetnek Ischiára, ami egyebek mellett termálfürdőiről is híres, még Angela Merkel is próbálta itt kiáztatni a reumáját.

Capri szigete persze pazar, és meseszép, és tényleg türkizkék a víz, de azért már túlságosan is eladta magát a turistáknak. Sok a méregdrága designer bolt, és kevés a mediterrán ruszticizmus. Kihagyhatatlan a sziklaoldalban kanyargó Via Krupp, a Faraglioni sziklák látványa. Akinek van ideje befizethet egy körre a Kék-barlanghoz (grotta Azzurra), ami Capri legfontosabb nevezetessége, egy tengeri barlang, ami a fénytörés miatt kék színben pompázik 

capri

capri2

                                                                                                                                     Faraglioni-sziklák

Capri  után még bóklászás Nápolyban (fényes nappal!), Galleria Umberto I., siklóval a kilátás az öbölre, parkok, szép lányok, mókás öregek, halálfélelem a zöld lámpánál átkelésnél, sikátorok.

napoly

 

Másnap hajnalban készülődés, indulás, Budapest, mókuskerék. Nápolyt, és főleg a környékét, nagyon szeretjük, és még végeláthatatlan azon állomások sora, amiket nápolyi kiindulóponttal könnyen be lehet venni: Amalfi-part, Ischia és Procida szigetei, Salerno, stb. Meg hát ugye Nápoly városban is rendesen el lehet merülni. Fapadra fel!

Facebook Comments
(Visited 4 179 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük