Sorrento: tökéletes kirándulás Nápolyból

Sorrento, ez a remekbeszabott Nápoly közelében, az azonos nevű félszigeten  fekvő városka szuper egynapos program, ha Campania székhelyén tekeregtek. Sorrento Nápolyból legegyszerűbben a központi pályaudvarról induló Circumvesuviana vonattal érhető el,melynek menetrendjét itt találjátok. Remek hír, hogy 2019-ben is közlekedik a Campania express, ami tekintettel az állomások csökkentett számára, fél órával hamarabb ér célba. A város sziklaparton terül el, a lakott részek a magasban, a tengerpart a sziklák alatt húzódik.
Sorrentoi látogatásukat kezdjük az óváros szívében, a PIazza Tasso téren. A tér nevét a sorrentói születésű Torquato Tasso költőről kapta. Innen indul a Corso Italia, a város legfontosabb sétálóutcája, ami dugig van bárokkal, fagyizókkal, butikokkal.

Sorrento kézművesipara igen jelentős, különösen elismertek az intarziák, melyeknek külön múzeumot (Museo della Tarsia Lignea)  is szenteltek a városban, és amelyeket több üzletben is be lehet szerezni. Kihagyhatatlan a San Francesco d’Assisi templom 13. századi kolostorával, valamint a  Sant’Antonino bazilika a 18. századi betlehemével.  Menjetek el a városi parkba (Villa Comunale), ahonnan olyan kilátás nyílik a sorrentói partszakaszra és háttérben a Vezúvra, hogy tátva  marad a szátok. Innen lesétálhattok vagy leliftezhettek a partra, a Marina Grande-hoz, hogy meglegyen a tengerkozeli élmény is.

Ami a gasztronómiát illeti, Sorrento legfontosabb terméke a citrom, és az ebből készült mindenféle finomságok: sorbetto, limoncello vagy a delizia del limone nevű sütemény.  Lépten-nyomon bele fogtok botlani ezekbe, szinte bizonyos, hogy legalább egy üveg limoncelo lapul majd a táskátokban mire befejezitek a sorrentoi sétát.  Valami tartalmasabbra vágytok? Egyetek egy nagy tányér gnocchi alla sorrentinát, azaz paradicsomszósszal, mozzarellával, bazsalikommal ízesített gnocchit.

 

Facebook Comments
(Visited 1 176 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d bloggers like this: