Lago d’Orta, a csodálatos mostohagyerek


Észak-Olaszországba beszökött a tavasz, nem hagyhatjuk kihasználatlanul a februári húsz fokot, én alapjáraton a tengert venném célba , még, jó, hogy van, aki eltérít, hogy aztán kikössek egy tó partján kötöttünk ki, és hej, de jó is ez, megbabonázva térek haza.

Lago d'Orta
Isola di San Giulio a Lago d’Orta közepén

A Lago d’Orta a nagyobb északolasz tavak közül a legkevésbé ismert, a látogatók inkább  a szomszédos Lago Maggiore, és a szintén nem túl messzire eső Garda-vagy Comói-tavakat látogatják, pedig Ortától is elakad a lélegzet. Az enyém legalábbis egész biztosan. Több, mint négy éve élek Olaszországban (azóta ez már nyolc év lett, de Orta még ma is toplistás) , és a legfeltűnőbb változás a fejemben talán az, hogy ami a természeti és művészeti szépségeket illeti, egyre magasabb az ingerküszöböm. Nem zökkentenek ki a római kori romok, a reneszánsz templomok, az átlátszó tengervíz. Itáliában nagyon könnyű hozzászokni a széphez, de a Lago d’Orta még engem is elkápráztatott. Egy újabb bizonyíték arra, hogy Piemont mennyire változatos, és szintén milyen méltánytalanul elhanyagolt régió. Tessék kérem erre járni, van itt bőven látnivaló!

DSCN1268

A tó legfontosabb települése Orta San Giulio, jellegzetes olasz kisváros, szűk utcákkal, apró galériákkal, pici boltokkal,  a tóra néző piazzával ahonnan egy párperces hajókázással jutunk  a tó közepére pottyantott kis szigetre.  A hajók nagyjából húszpercenként indulnak, 2018-ban 3,15 euró egy retúrjegy. (Menetrend és jegyárak itt találhatók.) San Giulio szigete pontosan a sziget közepén található. Nevét egy szentről kapta,, aki  a 4. sz.-ban hittérített a környéken. A szigetet majdnem teljes egészében egy ókeresztény Bazilika és egy kolostor foglalja el, és egy legfeljebb negyedórás sétával körbe lehet járni.

Isola di San Giulio, Lago d'Orta
Így üdvözöl Isola di San Giulio

Orta San Giulio felett magasodik az ún. Sacro Monte (Szent Hegy), ami több piemonti és lombardiai társával együtt 2003. óta szerepel a világörökségi listán (Piemont és Lombardia Szent Hegyei). Az ortai, Assisi Szent Ferencnek szentelt hegyen húsz kápolna áll, mindegyikük a Szent életének egy-egy állomását mutatja be. Ha mindegyiket végig akarjuk járni alaposan, és elmerengeni a fantasztikus látványban, akkor nyugodtan egy fél napot is fenn tölthetünk a hegyen.

DSCN1304

Advertisements

Miután jól kigyönyörködtük magunkat  a freskók és szobrok között, hosszan mélázhatunk a hegyről nyíló pazar kilátásban. Egyszóval, bár a Lago d’Orta nem az a típusú mondén hely , mint pl. comói nagytestvére, bátran ajánlom mindenkinek, aki értékeli a történelem, a vallás és a természeti szépségek szerelemgyerekeit. Ráadásul az ide tett kirándulás könnyedén házasítható egy túrával a mozgalmasabb Lago Maggiorén. Andiamo!

DSCN1323

Facebook Comments
(Visited 777 times, 1 visits today)


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük