Szuper program milánói bázissal: Comói-tó


Tudjátok, hogy Milánóval a kapcsolatom cseppet sem nevezhető felhőtlennek, hogy én, aki tényleg mindent imádok Olaszországban, egyszerűen nem tudok megbékélni a lombard székhely túllihegett népszerűségével. Jó hír azonban, hogy mivel Milánó mégcsak Olaszországban van, ezért viszonylag minimális energia-befektetéssel és alig félórás utazással Csodaországban találhatjuk magunkat, ha innen indulunk ki.

Milánóba repül mindkét nagy fapados, a Wizz ráadásul naponta kétszer, hajnalban és késő este, ezért merészebbek akár egy egynapos túrát is bevállalhatnak, de egy hétvégét végképp minden gond nélkül. Mivel most nyár van, és senkinek nincs kedve a forró aszfalton caplatni naphosszat, menjetek az állomásra, és legyen az úti cél a Comói-tó. Como városába gyakran járnak a vonatok mind a Centrale mind a Cadorna állomásról. A tónak azonban nem csak egy ága van, indulhattok Lecco irányába is, ezen az oldalon szuper választás Varenna, és is itt kötöttem ki. Lecco negyven, Varenna hatvan perces vonatútra van a várostól.

A Comói-tó Olaszország harmadik legnagyobb tava a Garda és a Maggiore után, valamint ez Itália legmélyebb tava. Formája egy “Y”, hangulata nyugodt, nem üvöltöznek hangosan sem  ahelyiek sem a turisták,  komolyan mondom, hogy már egy itt eltöltött nap teljesen kikapcsol. A tó fjordszerű,a keskeny partot magas hegyek ölelik körül, a túlpart mindig nagyon közeli, szinte átintegethetünk az ott napozó haveroknak.

Varenna

Mely tóparti városokba érdemes menni?

  • Como: Comót i.e.196-ban alapították a rómaiak, különösen felkapott üdülőhely, a legjobb program itt fogaskerekűvel felmenni Brunateba, és hitetlenkedve nézni a tóra nyíló elképesztő panorámát.
  • Bellagio: egy keskeny földnyelven fekszik nagyjából a tó három ágának találkozásánál, és a környék legfelkapottab települése. Keskeny, meredek utcácskák,arisztrokratikus villák, végtelen nyugalom, hihetetlen szépség.
  • Varenna: szintén római eredetű, ahol végtelennek tűnő lépcsősorok kötik össze a tavat a hegyoldallal, és pazar, gyakran lugasokkal feldobott sétányon vonulhatunk végig a parton. Varenna Olaszország egyik legszínesebb városkája.
  • Tremezzo: legfontosabb látványossága a Villa Carlotta, egy impozáns klasszicista palota, amelyet Sarolta Friderika szász–meiningeni hercegné kapott nászajándékba szegény. Mind akrte, mind  aszobái látogathatóak.
  • Menaggio: egy antik kastély romjait őrzi, egyebekben pedig természetesen itt is túltengenek a remekbeszabott kúriák.
Varenna, a kis színes

Ha ráértek, mindenképp érdemes egy kört tenni akár menetrendszerinti hajóval, akár valamelyik privát céggel. Egyes kompokkal az autótokat is magatokkal vihetitek, ha nem akartok már visszatérni a kiindulási pontra.   Ezen a linken tájékozodhattok a menetrendről és a jegyárakról.

Advertisements

A tónál találni fogtok felszerelt, fizetős strandokat, de sok helyen egyszerűen csak csobbanhattok ,ahol kedvetek tartja, mi is így tettünk. A strandok picik és barátságosak. Meg persze mégiscsak milyen remek már azon a helyen pancsolgatni, ahova George Clooney is jár?

Facebook Comments
(Visited 1 443 times, 1 visits today)


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük