No Martini, no party – Martini-múzeum Torinóban

Torinó ugye egy csomó mindent tett le az asztalra, a grissinitől a pálcikás jégkrémig, olyan szuper kávékig, mint a Lavazza vagy a Vergano. Külön fejezet a környék gasztronómiájában a vermuth, és gyártói közül egyértelműen emelkedik ki a Martini.  A cég Torinó melletti gyára 2014. óta múzeummal is várja az idelátogatókat.

A városból viszonylag egyszerűen, vonattal ki lehet jutni, Pessione állomáson leszállni, ami pont a Martini-üzem mellett helyezkedik el. A belépő 9 euró, és egy kellemes maximum két órás program.

A Martini telephelye

A vizit egy enológia-történeti kiállítással kezdődik, ókori görög és római amfórák, hordók, szekerek, amelyek a bor készítésének 2000 éves történetét fogják össze. A kiállításnak ezt a részét mondjuk szerintem igazából túlélni kell, hogy az ember utána jutalomfalatként megérkezhessen a “Mondo Martini” világába, ahol végre megelevenedik a cég története, bemutatják, hogy hogyan jutottak el a start-up állapotától George Clooney-ig. A cég eredeti székhelye a torinói belvárosban volt, és alapítói között ott van a Fiat-alapító Giovanni Agnelli nagypapája Carlo Agnelli.  Az 1847-es cégalapítást nem sokkal követően felvettek egy 14 éves firenzei származású fiút, akinek tehetsége elég hamar szemet szúrt, és elég gyorsan a kereskedelmi résszel kezdett foglalkozni, majd 17 éve skorában ő is betársult a vállalatba. Ez a fiú Alessandro Martini volt, aki aztán a nevét is adta az italnak.

Labor

 

Retro plakàtok mindenhol

Koktélok, receptek,multimédia, az első üvegek, fantasztikus reklámok, igazi időutazás a számomra annyira kedves retró világába. Eredeti dokumentumok engednek betekintést a  Martini & Rossi történetébe, hogy hogyan lett a zárkózott, piemonti cégből világszerte ismert márka.

Ha kellően felizgatott minket a menet, lesz alkalmunk kiélni hirtelen támadt vágyainkat a Martini shopban, ahol az italokon kívül ezerféle gadgetet szerezhetünk be a  hűtőmágnestől a bukósisakig, és a kedves háziasszony rittyent nekünk egy koktélt, vagy megkínál bármelyik termékkel. Kifejezetten jól esett a jéghideg prosecco az augusztusi 35 fokban, kár, hogy utána majdnem elaludtam a motoron. A kóstoló benne van a jegy árában.

Facebook Comments
(Visited 283 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük