Olasz nyaralás? Ezt ne tegyétek!

Ha Olaszországba jöttök nyaralni, a lehető legjobb döntést hoztátok. Meglesz a tenger,meglesz a napfény, meglesz a szellemi táplálék is, és a gyomornak és toroknak is maga a paradicsom Itália. Rutinos olaszosok nem nyúlnak mellé, kezdőknek azonban itt van néhány tipp, hogy mitől kell óvakodni ebben a pazar országban.

Ha autóval vagytok, ügyeljetek arra, hogy a ritkaságszámba menő ingyenes parkolóhelyeket fehér vonallal jelzik az olaszok, a kék vonallal körulhatárolt helyek fizetősek, a sárga meg egyszerűen nektek biztos, hogy tilos lesz.

Ne higyjetek mindig a GPS-nek, Olaszországban gyakran zavarodik össze, egyik legparább élményem volt Nápoly hírhedt quartieri spagnoli negyedén végigdöcögni behajtott visszapillantó tükrökkel, mert a kocsi is épp, hogy elfért a sikátorban. Ez volt a legrövidebb út…

Az olasz konyha szuper, és minden régiónak megvan a maga specialitása, Torinóban ne bolognai spaghettit, Szicíliában pedig ne pestós tésztát rendeljetek, ha egy mód van rá!

Halas, tengeri herkentyűs tésztát vagy rizottót rendeltetek? Nem rakunk rá parmezánt!

Túl hosszúnak bizonyul a spagetti? El ne vágjátok, kanalat pedig végképp nem használunk a feltekeréséhez!

Ezt már sokszor mondtam, de nem elégszer: főétkezések után ne cappuccino formájában vigyétek be a szükséges koffeinadagot!

Remek hír, hogy Olaszországban nem szokás a borravaló. Amikor a pincér kihozza a számlát, az pont annyi, amennyit fizetni kell: nem kell osztani-szorozni, a szervízdíjat már úgyis felszámolták. Ha különösen elégedettek vagytok, dobjatok némi eurót a kassza közelében elhelyezett befőttesüvegbe.

Pincér, fizetésért dolgozik (flickr, Alessandra Elle)

Ne vetkőzzetek túlságosan neki, ha az aznapi programban benne van páldául a Szent Péter Bazilika meglátogatása! A legtöbb templomban nem tolerálják a közszemlére tett testrészeket, ha mégis spagettipántban és sortban érkeztek, legyen a táskátokban egy hosszú újjú ing vagy egy kendő, amivel eltakarhatjátok magatokat. Muszáj, különben tényleg nem fognak beengedni.

Nem vatikáni dress code

Ne legyetek türelmetlenek: a dolce vita alapvető hozzávalója a dolgok lassú kiélvezése, az asztalnál, a séták során, a padon ücsörgés közben. Dőljetek hátra, vegyetek nagy levegőt és nyaljatok egy nagyot az isteni pisztácia meg fügés ricotta fagyiba!

 

Facebook Comments
(Visited 7 352 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük