Site icon Olaszmamma

Karácsonyi menü északtól délig- Együk végig Olaszországot!


Olaszországban természetesen az ünnepi asztal, a karácsonyi menü is nagyban különbözik attól függően, hogy Valle d’Aostában vagy Sziciíliában ülünk le koccintani egyet szűk vagy inkább tág családi körben. Ami Olaszországban is biztos, hogy degeszre tömjük magunkat és patakokban folynak az italok is. Már abban eltérések mutatkoznak az itáliai szokásokban, hogy mikor is van a legfontosabb nagy zabálás: Közép-Olaszországban és Délen inkább a szenteste a nyerő, míg északon (nálunk is), a december 25-i ebéd a top. December 24-én este a hal jellemzi a fogásokat, míg másnap már teljesen szabadjára engedhetjük a fantáziánkat, és jöhet bármi, ami a csövön kifér. Ami biztos, hogy sehol sem fog hiányozni Olaszországban azok a száraz gyümölcsök (dió, mogyoró, mandula, stb.), és természetesen a panettone és pandoro kombó.

Panettone

Az északi karácsonyi menü:

Valle d’Aostában nem hiányozhat az asztalról a carbonade, ami vörösborban főtt marhahús, a mézben pácolt sertésborda, kecske-vagy birkahúsól készült szalámi. Házam táján, Piemontban elmaradhatatlan az agnolotti, ami a a raviolihoz hasonlatos töltött, friss tészta; a hagyományos piemonti főtt hús a bollito misto, amelyet különböző szószokkal szolgálnak fel. Piemontban általában jellemző, hogy rengeteg az előétel, ezekkel már jellemzően annyira belakunk, hogy már csak a panettonéra térünk észhez.

Piemonti agnolotti

Ligúriában, ebben a keskeny, tengerparti régióban természetesn a halas ételeké a főszerep, Lombardiában pedig nagy sós víz híján, meglepő módon az angolnát fogyasztják előszeretettel ilyenkor. Venetoban polenta és tőkehal a menü. Friuli egy könnyed (nem!!) levessel – a brovada e muset – kezd, amiben sertéshús és különböző gyökérzöldségek főnek, majd utána küldenek egy kis polentát és pacalt, csak az íze kedvéért. Trentino-Alto-Adigében ilyenkor sem hagyhatjuk ki a canederlit egy knédlihez hasonlő gőzgombócot, az őzet és a karácsonyi menü lezárásaként rétest vagy zeltent, tipikus helyi édességeket.

Strudel (rétes) Alto-Adigében

A közép-olaszországi karácsonyi menü:

Emilia-Romagnában, Olaszország gasztronómiájának origójában nem maradhat el a húslevesben főtt tortellini, a lasagne, de a culatello nevű jellegzetes helyi szalámi is biztosan lesz majd az ünnepi asztalon.

Szenteste Lazio családjai tőkehalat, olajban sült bundázott zöldségeket esznek. Rómában nem maradhat el a halleves, az angolna, az ajókával készített spagetti. A menü lezárásakánt a már korábban megismert édességek, a torrone és panpepato csúszik le a torkokon. Karácsony napján pedig báránysült vagy pulyka kerül nagy valószínűséggel az asztalra.

Olaszos halászlé

Molise általában nem csak a gasztronómiai térképről marad le, de azért itt is élnek emberek, és ők is halálra ítélik a fogyókúrát karácsonykor: hallevessel, dióval és fenyőmaggal gratinírozott tőkehallal csapnak le a kalóriák számolgatására.

Toszkánában csirkemájjal kísért crostini (pirított kenyér), sült gyöngytyúk vagy kacsa, esetleg töltött kappan kap főszerepet, míg Abruzzóban a báránysült és a főtt marha a sztár. Teramo környékén mandulával és gesztenyepürével töltött sült raviolit fogyasztanak desszertként.

A délolasz karácsonyi menü:

Kappanleves, kagylós spagetti, friselle, struffoli, dió, mogyoró, mandula:  Campaniaban ezek elmaradhatatlan elemei az ünnepi menünek. Szenteste sokfelé esznek angolnát, amely Ádám és Éva kígyójára kellene, hogy emlékeztessen.

A hús és a hal Basilicatában , Calabriában és Pugliában sem hiányozhat az asztalról. Basilicatában pulykahúslevest esznek kelkáposztalevelekkel gazdagítva, majd tőkehalat és mandulás kenyeret. A karácsonyi desszert a mézzel édesített sült leveles tészta, a scarpedde. Calabriában túltengenek a felvágottak, szalámik a szalonnától a soppressatáig, majd a kiadós előételek után lecsúszik egy kis ajókás spagetti. Pugliában szintén angolna, bárány és tőkehal a jellemző.

Szardínián kezdjünk egy culurgionesszel, ami egy ravioliszerű töltött tészta, majd jellegzetes helyi tésztával, kolbászos szósszal felszolgált malloreddusszal folytathatjuk.   A másik nagy szigeten, Szicíliában narancssaláta, hagymás hering, tyúkhúsleves,várható, de gyakran futunk bele a sfincione nevű hagymás, vastagtésztás puha pizzába. Édesség? Naná, hogy cassata és  cannoli.

Szárd malloreddus

Felétek mitől telik a gyomor?

Ha szeretnétek jobba beleásni magatokat a témába, nézzétek meg ezt a szuper beszélgetést, ahol három másik Olaszországban élő magyar nővel járjuk körül a karácsonyi asztalt:



Exit mobile version