Site icon Olaszmamma

Olasz karácsonyi kalóriabombák: Blanc-manger Valle d’Aostából


Karácsonyi menünkön ma a valle d’aostai blanc-manger lesz terítéken. Valle d’Aosta Olaszország legkisebb régiója, Svájc és Franciaország ölelésében, a Mont Blanc lábainál fekszik, és csaknem teljes egész területe magashegység, a helyiek a hatalmas hegyek között meghúzódó keskeny völgyben telepedtek meg. Valle d’Aosta nekem maga  a karácsony, mindenütt hegyek, mindenütt hó, mindenütt kandallóval fűtött csupa fa, csupa kuckó helységek, a kályhában pattogó tűz. Giccs. Imádom. Fő bevételi forrásuk ennek megfelelően az idegenforgalom , az is leginkább télen. Olaszország legjobb síterepeinek egy része is ebben a mini régióban található.

Konyhája sem feltétlenül az olaszos jegyeket viseli, búzamezők híján hiányzik a tészta, van azonban bőven sajt, tej, vadhús.

Egyik legkedveltebb édességük a blanc-manger, a panna cotta közeli rokona. A neve egy középkori elkészítési  módra utal (blanc- fehér, manger-enni, persze franciául, mert Valle d’Aosta hivatalosan egy olasz-francia kétnyelvű régió). A blanc manger a középkorban bármilyen étel neve lehetett, amelynek uralkodó színe a fehér a tisztaság és önmegtartóztatás szimbóluma volt. A blanc manger a jómódú rétegek étkezését jellemezte, hiszen ők engedhették meg maguknak, hogy asztalukon gyakran előforduljanak olyan hozzávalók, mint a csirkemell, tej, mandula, cukor, fehér gyömbér, stb.

A blanc-manger a fehér étkezés non plus ultrája, hiszen ennél letisztultabb édeséget nem könnyen találunk. Valle d’Aostában a következőképp készül a blanc-manger, ami természetesen a karácsonyi asztalokról sem maradhat el.

Hozzávalók:

Kezdésnek két kanál cukrot karamellizálunk, amellyel gondosan bevonjuk a pudingforma belsejét, és hagyjuk benne kihűlni. Eközben felmelegítjük a tejszínt a vaníliával ,a  maradék cukorral és a korábban már megpuhítottt zselatinnal. Amint a zselatin teljesen elolvad, távolítsuk el a vaníliarudat, majd öntsük a masszát a pudingformákba, és hagyjuk hűlni. Ezt követően tegyük hűtőbe. Néhány óra elteltével desszertes tányérra borítjuk, és keksszel vagy erdei gyümölcsökkel tálaljuk.

Ha kiváncsi vagy egyéb jellegzetes olasz karácsonyi finomságokra is, kóstold meg a nápolyi struffolit, a friuli gubanát és a panettone-pandoro duót is!



Exit mobile version