Legjobb olasz síterepek

Ezen a télen nem csak Magyarországon tombolnak a hidegrekordok, Olaszországban is befagy a fenekünk, és olyan váratlan helyeken is leesett a hó, mint Puglia vagy Szicília. Az ottaniak pedig végképp nincsenek felkészülve ilyen kegyetlen meteorológiai jelenségekre. Ha pedig már agy alakult, hogy reggel tíz percig kell kiolvasztani az autót  a parkolóban, legyen a dolognak valami értelme is, menjünk fel szépen a hegyekbe, húzzunk síbakancsot, vagy vegyünk a vállunkra snowboard deszkát, esetleg az ülepünk alá egy popsitepsit, és hadd szóljon!

Nem titok, hogy Olaszország nem csak a napfény, hanem a hegyi paradicsomok birodalma is, nézzük, hogy hol vannak a legjobb síterepek (figyelembe véve a pályák hosszát, a hegyek szépségét, a szolgáltatások színvonalát).

 • Alta Badia (Trentino Alto Adige): akik kedvelik az erdős terepen síelést, imádni fogják ezt a dél-tiroli gyöngyszemet.  130 km pálya, 52 felvonó, és kiváló szállodakínálat. Télen siklunk, nyáron túrázunk ezen a pazar környéken.
Nagyüzem a felvonón

 

 •   Val Gardena (Trentino Alto Adige): kezdők kevésbé,a  szakavatottak annál jobban értékelik Val Gardena erdők között elmerülő terepeit. 175 km hosszú pálya, 83 felvonó. Mi ez ha nem luxus?

  Val Gardena, a karácsonyi képeslap
 • Madonna di Campiglio: (Trentino Alto Adige): talán egész Trentino legjobb síterepe, a völgy mindkét oldalaán jol ellátva felvonókkal. A Brentai Dolomitok pazar díszletet szolgáltatnak a lesiklásainkhoz. Olyannyira mesés a vidék, hogy annak idején még Sissi is gyakran járt erre kikapcsolódni, bár akkoriban a sínek még híre-hamva semvolt, de marketingfogásnak nem rossz Erzsébet királyné felemlegetése.

  Hóvarázs Madonna di Campigliónál
 • Breuil Cervinia (Valle d’Aosta): a meseszép Valle d’Aosta csúcs síterepe a svájci határon, légvonalban 10 km-re Zermattól. A pályák mindegyike 2000 méter feletti, ezért a hó gyakorlatilag az egész szezon  alatt garantált. A pályák hossza 350 km, ebben benne vannak A szomszédos Valtournenche és Zermatt pályái is, amelyekkel közvetlen az összeköttetés.
 • Cortina d’Ampezzo (Veneto): a Dolomitok királynőjének is nevezett Cortina talán a legismertebb olasz síterep, ahol 1956-ban még téli olimpiát is rendeztek. 80 km pályán lehet lesiklani, és 58 km hosszú pályán sífutni, vagy csak szájat tátani a Dolomitok lenyűgöző sziklái előtt.

 • Kronplatz – Plan de Corones(Trentino Alto Adige) :  fantasztikus terep,  negyven pályával, amelyek 70 km hosszóak ugyan, de 40 méteres átlagszélességük miatt ez 116 km-nek felel meg. A pályák területe 464 hektár, teljes egészében ellátva hóágyúkkal, és két kivilágított pályával. Elsősorban gyakorlott síelőknek ajánlott.

  Keleti kényelem
 • Sestriere (Piemont): sípályáinak hossza 400 km, amivel  a második helyen áll az olasz terepek között.  Sestriere 1935-ben született, a semmiből épült , a FIAT alapító Giovanni Agnelli ötletéből. Ő vette meg a területet, és húzatta fel rajta az olasz racionalizmus építészeti jegyeit magén hordozó első két hotelt, az úgynevezett tornyokat, amelyek messziről felismerhetők, jellegzetes hengeres formájukról. A 2006-os torinói téli olimpia alatt Sestriere adott otthon az alpesi sí versenyszámainak.
A háttérben a jellegzetes hengertornyok
 • Livigno (Lombardia): kis Tibetnek is becézgetik az alacsony középhőmérséklete miatt. Livignóban mindig kiváló minőségű havat találunk, két pályája is remek szolgáltatásokat biztosít, és még a kisvárosban is találunk magunknak elfoglaltságot, jelegzetes sétálóutcáin jól fog esni egy kis shopping, különösen, mivel Livigno vámmentes övezet, és az itt értékesített termékeket nem terheli az ÁFA.

 • La Thuile (Valle d’Aosta): egy kevésbé ismert komplexum az olasz-francia határon, különböző nehézségű pályákkal, ami lehetőséget ad hosszabb köröket megtenni egyszerűbb terepeken, de extrém nehézségű technikai pályákra is felmerészkedhetünk. 
Facebook Comments
(Visited 1 541 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Legjobb olasz síterepek

 1. Elfelejtetted Abruzzo-t! Egyèbkènt szokott havazni egyes dèli vidèkeken is, szinte minden tèlen. Ellentètben bizonyos èszaki rèszekkel, ahol sokszo èvekig nem làtjàk a havat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük