A nápolyi vércsoda. Szeptember. 19. San Gennaro

Nem egy életbiztosítás egy aktív tűzhányó lábánál metrózni minden reggel a munkahelyre, ki tudná ezt jobban a nápolyiaknál? Vetik is bőszen a kereszteket, és imádkoznak legkedvesebb szentjükhöz,  San Gennaróhoz, nehogy a Vezúv úgy döntsön, hogy elég volt a nyugalomból, és pillanatok alatt egy újabb Pompejit varázsoljon a városból.

Szeptember 19-e San Gennaro (Szent Januáriusz) napja, Nápoly megőrül, védőszentjét ünnepli, felveszi a vasárnapi hacukáját, és feszülten figyel. Nem árt a szentnek alaposan kedvében járni, mégiscsak az életük múlhat rajta.

San Gennaro ünnepén a vallásos hagyomány intenzíven keveredik a babonával. A hagyomány szerint, ha a védőszentnek a nápolyi dómban egy ampullában féltve őrzött vére ezen a napon folyékonnyá válik, az  reményteljes jövőt ígér a nápolyiak számára,talán még a Vezúv is békén hagyja őket. Ezen a napon az érsek ünnepélyes szertartás keretében tudatja a hívekkel a jó, vagy ne adj Isten a rossz hírt. A vér folyékonnyá válása esetén, egy fehér kendőt lebegtetnek meg, amelyet a  tömeg hálaadó imákkal, és örömkiáltásokkal, ölelésekkel vesz tudomásul.

3943705691_9ac276de2d_o

San Gennaro Benevento püspöke volt, aki a diocletianusi kertesztényüldözések idején, 305. szeptember 19-én halt vértanúhalált. A legenda szerint a halálos ítéletét kimondó bíró megvakult, a vadállatok, amik elé vetették, nem támadták meg. A szentet végül lefejezték, ekkor gyűjtötte be egy asszony a vérét, és őrizte meg. Az első vércsoda 1389-ben esett meg, amikor a szent holttestét az eredeti temetkezési helyéről Nápolyba szállították, és az ampullában tárolt vér-ereklye folyékonnyá vált.

San Gennaro ünnepe környékén folyamatosan zajlik a buli: koncertekkel, előadásokkal, nagy zabálással, az eseménysorozat szeptember 17. és szeptember 25 között folyamatos.

A csodavárás szigorú menetrend szerint zajlik:

  •  8.45-kor kinyitják a dupla kulccsal lezárt széfet, ami a szent vérét tároló ampullákat rejti.
  • 9.00-kor indul a körmenet, amely az oltárig kíséri az ampullákat.
  • 9.15-kor indul az ima.

Ha esetleg a vércsodáról most le is maradunk, semmi ok az aggodalomra, december 16- án, és május első vasárnapján is van lehetőség bepótolni. Egyébként meg vércsoda ide vagy oda,  Nápolyba menni mindig szuper, buzgó templomjárás mellett ezeket érdemes beiktatni.

 

3655565569_2e4e65630d_o

 

2020-ban természetesen San Gennaro ünnepe sem a szokásos szerint alakul. A székesegyázban legfeljebb 200 személy lehet jelen, és az a szám már magába foglalja a szertartást celebrálókat és a kórus tagjait is.  A templomon kívül kivetítőkön lehet majd figyelemmel kíérni az eseményeket.

Szigorúan tilos mindennemű csoportosulás és a relikvia csókkal illetése a hívek részéről.

Facebook Comments
(Visited 1 949 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük