Itália fehér városai

A jelszó: tisztaság. Íme tíz olyan olasz város, ahol még télen is napszemüveget kell viselnünk, mert ha nincs is tűző napsütés, de az épületek fehér színe sokkot okozhat nem elég edzett retinánknak.  A fehér városok nagy részét Pugliában, és úgy általában Dél-Olaszországban találjuk, ami nem csoda, hiszen nyáron tikkasztó a hőség, az ember meg úgy védekezik ellene, ahogy csak bír.

OSTUNI

A leghíresebb fehér város. Brindisi közelében, három domb között bűvöli el látogatóit az egy az egyben fehérre meszelt óvárosa. A fehér óváros nem csak a szemnek kedves, a 17. században ennek a mészborításnak köszönhette Ostuni, hogy lakosai javarészt megmenekültek a tomboló pestisjárványtól.

ostuni
Ostuni

 

LOCOROTONDO

Locorotondo szintén Pugliában, a Valled’Itriában (Itria-völgyben) fekszik, és Ostunihoz hasonlatosan a teljes történelmi városközpontja mésszel borított.  Elbűvölő sétákat tehetünk, amelyeket még varázslatosabbá tesznek a fehér házak balkonjain burjánzó színes virágok. Olaszországban nagyon menők még az erkélyen nevelt virágok is, csak az enyémek pusztulnak rakásra. Valaha a város útjai fekete lávakőből készültek, az lehetett csak az igazi sakktábla-feeling. Hiába az olaszoknál jobb stílusa senkinek nincs.

locorotondo

 

CEGLIE MESSAPICA

Ceglie Messapicában, mint több más pugliai településen, szintén a fehér a domináns szín, amely itt épp azt hívatott szolgálni, hogy a szűk sikátorokban legaláb egy kicsit kevésbé kapjon el minket a klausztrofóbia-pánik, és valamivel világosabbnak tűnjenek.

CEGLIE MESSAPICA
Ceglie Messapica

MOLFETTA

Baritól nem messze találjuk ezt a helyi fehér mészkőből épült várost. San Corradónak ajánlott dómja, amelyet 1150 körül építettek, a pugliai román stílus legfontosabb képviselője.  Óvárosa természetesen vakítóan fehér, amelyet csak a spaletták zöldje szakít meg.

Molfetta
Molfetta

 

SIRACUSA

Ebben a meseszép szicíliai városban sem pazaroltak túl sok színes festéket. A város legősibb részét, az Ortigiát felejthetetlenné teszi a fehár házak és a tenger kékjének váltakozása. Felejthetelen a Dóm, és az azt körülvevő tér. Nem véletlen, hogy Siracusa is szerepel az UNESCO Világörökség listáján.

Siracusa dómja
Siracusa dómja

 

ATRANI

Atrani 0,12 km²-en fekszik az  Amalfi-parton, és ezzel  Olaszország legkisebb, és legszebb települése.  A többi, színpompás amalfi-parti településtól eltérően itt inkább a fehér szín dominál. Nem annyira keményen, mint mondjuk Ostuniban, de főleg a szomszédos falvakhoz képest elég szembeötlő. Különösen szép a rokokó stílusú, fehér homlokzatú Santa Maria Maddalena templom.

Atrani
Atrani

 

ASCOLI PICENO
Ascoli Piceno az egyetlen nem délolasz város, ami felkerült a fehér városok listájára. Marche régió egyik megyeszékhelye, egy sziklára épült város, melynek legfontosabb tere a Piazza del Popolo kiváló példája a “fehér építészetnek”.  A teret tekintélyt parancsoló fehér  paloták ölelik körbe. Csak semmi cicó, egyszerű vonalvezetés, biztos siker.

Ascoli Piceno
Ascoli Piceno

LEVANZO

Az Egadi-szigetek legkisebbje lélegzetállító látványt nyújt.  Szicília nyugati partjainak közelében fekszik, Trapaniból egy alig félórás hajóúttal megközelíthető. A hófehér házak és a kék minden árnyalatában pompázó tenger maga a tökéletes harmónia

Levanzo
Levanzo

STROMBOLI

A Lipari-szigetek ez a kisebbik darabja nem a nagy népsűrűségéről híres, mindösszesen 400-an lakják. A világ egyik legaktívabb vulkánjának árnyékában, a Tirrén-tenger közepén nem lehet egyszerű az élet. Kárpótól viszont az eszméletlen szépség, a fekete, lávával borított tengerpart , a folyamatosan füstölgő kráter látványa.  Nem nagy a lakott központ, de ami van az viszont fehér építészetétról ismert. Legismertebb csomópontja Piscitá. Az itteni házak fehárságát még jobban kiemeli a fekete part kontrasztja.

Stromboli
Stromboli

ALBEROBELLO

Alberobello a bónusz.  A pugliai aprajafalva anyira egyedülálló hogy akár mesevárosokról, akár világörökségról, akár a fehér épületekről van szó, mindenhol ott van. Mára már megkerülhetetlen tényező  a környék idegenforgalmában. No, és ugye , ki látott már színesre mázolt trullót?

Alberobello, a trullik
Alberobello, a trullik

 

Olaszországban azonban nem csak a fehér városok, hanem a szivárványszínű épületek is burjánzanak. Tegyetek egy kört arrafelé is!

Facebook Comments
(Visited 1 983 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük