Croccante, a fogsorpróbáló édesség

Pubblicità

A hétvégén leginkább a henyélés oltárán áldoztunk , úgyhogy ennek szellemében  indítsuk a hetet a lusta asszonyok, valamint a kisgyermekek és fogorvosok egyik kedvenc édességével. Ez utóbbiaknak valószínűleg már a croccante puszta látványától euróbankjegyek harsogása zeng a füleikben.   A croccante (szó szerinti fordításban “ropogós” egy jellegzetes olasz fogpusztító, nincs kifejezett szezonja, bármikor és bárhol bele lehet futni, adventkor halmozottan,  annak okán, mivel kézműves karácsonyi vásárok standjain gyakori vendég.

3577820513_120b9a1708_o

Elkészítése roppant egyszerű, semmi másra nincs szükségünk hozzá , csak csonthéjas gyümölcsökre (dió, pisztácia, mandula, fenyőmag, mogyoró stb. nem árt, ha  a mandula a domináns) és cukorra. Úgy számoljunk, hogy 300 gramm gyümölcshöz kb 350 gramm cukorra lesz szükségünk. Mandulát és társait öt percre 180 fokos sütőbe dobom pirulni egy kicsit, eközben a cukrot egy kanál citromlével és három kanál vízzel karamellizálom.

Pubblicità

7620735892_18be3b83c3_h

A karamellizált cukorhoz hozzáadom a csonthéjasokat, jól összekeverem,és miután megfelelően összedolgoztam a masszát, sima felületre – a munkalapra, esetleg egy nagyobb lapos tepsire öntöm, elegyengetem. és várom, hogy kihűljön. Kihűlés előtt nem árt késsel bemetszeni ott, ahol majd darabolni kívánjuk, miután megdermed ez okozhat némi nehézséget. A croccante kézműves gasztroajándéknak sem utolsó, és a fognyűvő manócska is boldog lesz tőle. Ha ezzel tervezzük terhelni a fogzománcunkat, legyen nálunk fogkrém és fogkefe!

Szereted az olasz édességeket? Mit szólnál a struffolihoz?

 

(Visited 673 times, 4 visits today)
Pubblicità

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük