Croccante, a fogsorpróbáló édesség

Rettenetesen benne vagyunk már a karácsonyi készülődésben, mindneki tolong, mindenki rohan, senki nem tudja, hogy inkább zoknit vagy inkább utalványt ajándékozzon-e. Ha még némi édesség készítésére is adnánk a fejünket, próbálkozzunk a lusta asszonyok, valamint a kisgyermekek és fogorvosok egyik kedvenc édességével. Ez utóbbiaknak valószínűleg már a croccante puszta látványától felcsillan a szeme, és euróbankjegyek harsogása zeng a füleikben.   A croccante (szó szerinti fordításban “ropogós”) egy jellegzetes olasz fogpusztító, nincs kifejezett szezonja, bármikor és bárhol bele lehet futni, adventkor halmozottan,  annak okán, mivel kézműves karácsonyi vásárok standjain gyakori vendég.

3577820513_120b9a1708_o

Elkészítése roppant egyszerű, semmi másra nincs szükségünk hozzá , csak némi csonthéjas gyümölcsre (dió, pisztácia, mandula, fenyőmag, mogyoró stb. nem árt, ha  a mandula a domináns) és cukorra. Úgy számoljunk, hogy 300 gramm gyümölcshöz kb 350 gramm cukorra lesz szükségünk. Mandulát és társait öt percre 180 fokos sütőbe dobom pirulni egy kicsit, eközben a cukrot egy kanál citromlével és három kanál vízzel karamellizálom.

7620735892_18be3b83c3_h

A karamellizált cukorhoz hozzáadom a csonthéjasokat, jól összekeverem,és miután megfelelően összedolgoztam a masszát, sima felületre – a munkalapra, esetleg egy nagyobb lapos tepsire öntöm, szépen elegyengetem, és várom, hogy megdermedjen. Kihűlés előtt azért nem árt késsel bemetszeni ott, ahol majd darabolni kívánjuk, miután megkeményedés után ez okozhat némi nehézséget. Magyarul beletörhet a bicskánk. A croccante kézműves gasztroajándéknak sem utolsó, és a fognyűvő manócska is boldog lesz tőle. Ha ezzel tervezzük terhelni a fogzománcunkat, legyen nálunk fogkrém és fogkefe!

Szereted az olasz édességeket? Mit szólnál a nápolyi struffolihoz?

 

Facebook Comments
(Visited 677 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük