Site icon Olaszmamma

Ó Szent József! Apák napja olaszéknál


A magyar apukák sorsa igen sanyarú, legalább egy könnyfakasztós ünnepből kimaradnak, hiszen a magyar kisdedek nem visznek haza nagy igyekezettel összebarkácsolt DIY ajándékot apák napjára az oviból, otthon csak anyát illeti kiemelt figyelem ilyen téren.

Az apák napját a 20. század eleje óta ismerjük, és természetesen Amerikából indult a hacacáré. Ma már a világ nagy részén ünneplik, kik az angolszász hagyományokat követve június harmadik vasárnapján, kik a katolikus hagyományok szerint. Olaszország nyilván ez utóbbi kategóriába tartozik, és március 19-én , San Giuseppe, azaz Szent József napján ünnepeljük az apákat.

József az apa archetípusa, a hagyomány szerint az árvák, a fiatal hajadonok és a szegények védelmezője. Ezért is szokás Szicíliában San Giuseppe napján ebédre invitálni a koldusokat és rászorulókat nagy terített asztalokhoz, amelyeknél a különböző társadalmi osztályokba tartozók egymás mellett falatozhatnak. Ezt úgy is nevezik, hogy San Giuseppe asztala.

Az apák napjának, és Giuseppe asztalának  elengedhetetlen kelléke a „zeppola di San Giuseppe” , egy olyannyira ősi édesség, hogy már az ókori rómaiak is hízlalták magukat vele.  Arra kellene emlékeztetnie, hogy a Szent Család az Egyiptomba való menekülés során fánkot árult, hogy fenn tudja tartani magát idegenben. A zeppola Szent Józsefet hivatott ünnepelni. Minden városnak, vidéknek megvan a maga változata.

Hozzávalók 6-8 személyre:

A zeppola tésztájához:

A cukrászkrémhez:

A tészta elkészítése:

öntsük a vizet egy edénybe a vajjal és egy csipet sóval, majd melegítsük közepes lángon, amíg gyöngyözni nem kezd (ne forrjon). Ekkor adjuk hozzá az átszitált lisztet, majd keverjük erőteljesen tíz percig, amíg el nem válik az edény faláról. Ekkor zárjuk el a lángot, adjuk egyenként a masszához a tojásokat, miközben továbbra is kavarjuk, amíg homogén masszát nem kapunk, amit 20-25 percig pihentetünk.

 

A cukrászkrém:

keverjük össze a cukrot a kát tojás sárgájával, adjuk hozzá az átszitált lisztet, a tejet és reszelt citromhéjat ízlés szerint , majd keverjük csomómentesre. Közepes tűzön melegítsük forralás nélkül, amíg összesűrűsödik, folyamatos kavargartás mellett. Miután kész, hagyjuk kihűlni.

A sütés:

Mennyei manna.

Ha szeretnél többet tudni az olasz süteményekről, vess ide egy pillantást, és megismerheted a legfinomabbakat!

 

 

 

 



Exit mobile version