Viareggio továbbra is a toszkánai gasztrokalandok főhadiszállása: folytatódik az édes élet

 

Emlékeztek még Bencze Vikire, akivel pont egy évvel ezelőtt beszélgettünk Viareggioról, a Culinariumról és a kétlakiságról?Imádtátok Viki és Mikael történetét, a főzőtanfolyamok Toszkánában mindenki fantáziáját megmozgatták. Viki mesél nekünk tovább.

-Úgy tudom, hogy véget ért a Magyarország és Toszkána közötti ingázásotok. Hogy hoztátok meg ezt a döntést?

Soha nem felejtem el, május végén, épp gyermeknapon, mikor Budapesten voltam pár napot a két Culinarium kurzus között, Viki és Vince leültettek – beszélni szeretnének velem. Tárgyilagosan, nagyon felnőtt módon elmondták, tudják, hogy nem lesz könnyű, hisz itt hagyják a nagyszülőket, barátokat a budapesti életet, de átgondolták és nem szeretnének mostantól már egy napot sem távol lenni tőlem. A beszélgetésünk után tudtam, ez lesz a jó alkalom a kiköltözésre. Éveken át Viareggioban töltötték a gyerekek az iskolai szüneteket, ami könnyebbé tette a változások megélését. Tudták hova jönnek, mi vár rájuk és már volt egy-két barátjuk is, akikkel nyáron a tengerparton együtt játszottak. Nekem pedig egy nagy megkönnyebbülés volt, hogy végre teljesen magam mellett tudhatom őket, hisz nem volt könnyű 10-14 napokat folyamatosan távol lenni tőlük. Így ezek után a viareggioi nyár a strandolás és a dolce vita mellett heti 5 nyelvtanulással bővült, így mire elindult az iskola, már egy kis alappal rendelkeztek.

Gyerekeknek is édes élet

Gyerekkel külföldre kiköltözni még nagyobb felelősség. Nehéz volt az iskolakeresés?

Meglepően könnyű volt a keresés és a beiratkozás is. Először csak úgy gondoltam, érdeklődni megyek a suliba, nem is volt nálam semmilyen hivatalos dokumentum, majd egy óra múlva már úgy jöttem el az iskolából, hogy pár papír kitöltése után azt mondták – várják a gyerekeket nagy szeretettel szeptember 17.-én az első tanítási napon.
Izgatottan vártuk ezt a napot. Vince (10) nagyon hamar és könnyen beilleszkedett, Vikinek (14) kicsit több időbe telt. Nyilván minél fiatalabb valaki, annál könnyebben megy.

-Az olasz iskolától én személy szerint nem vagyok elájulva, de az én gyerekem ugye itt kezdte koptatni a padot. a frissen érkezett külföldi gyerekeket segíti a rendszer?

Ó igen, nagyon is aktívan segítik a beilleszkedést. Heti hét órában van külön olasz órájuk, ahol három fős csoportokban tanítják a külföldi gyereket. Az osztály 20 fős, rajtuk kívül van más külföldi, spanyol, lengyel, marokkói és angol diák is. A tanárok nagyon kedvesek, segítőkészek, rendszeresen konzultálunk. Szerintem a legegyértelműbb előnye a külföldön eltöltött éveknek, hogy a gyerekek rövid időn belül kétnyelvűvé válnak. A két vagy többnyelvű emberekre pedig szerintem jellemző a komplexebb gondolkodásmód, képesek különbözőbb módon is látni a világot. Véleményem szerint ezek a gyerekek talán még nyitottabbak, empatikusabbak és toleránsabbak. Nagyon örülök, hogy az olasz szülők is barátságosak és befogadók, már több szülinapi zsúron is voltak és gyakran meghívják a gyerekeket magukhoz és mi is vendégül látjuk őket.
Hét hónapnyi iskolába járás után úgy érzem, könnyebb volt a változás, mint amire számítottam. A szüleim havonta repülnek hozzánk, így a nagyiék hiánya miatt nem szomorkodnak. Szerencsére a volt osztálytársak és barátok ugyanúgy megmaradtak, így, ha idő engedi, akkor órákon át tudnak egymással csevegni.
Iskola után egy kellemes tengerparti séta, biciklizés, görkorizás a sétányon, egy finom pizza, egy jó fagyi vagy a szomszédos városok felfedezése mind jó hatással van a gyerekekre.

-Mindeközben a Culinarium átlépte az olasz országhatárt is….

Télen, amikor a toszkánai kurzusaink még pihentek, elutaztunk vendégeinkkel Ázsiába és mesés környezetben Thaiföldön tanultuk a thai gasztronómiát, megspékelve ezt kirándulásokkal, a már megszokott Culinarium minőségben. Terveink szerint még ez év decemberében visszatérünk.

2019-et a kis szállodánk felújításával kezdtük. A villát belül kifestettük,  szépítettük a szobáinkat és a kis pálmafás kertünket.

A Culinarium iránti érdeklődés az évek során egyre nagyobb, ezért idén még több kurzusidőpontunk van, mint eddig bármikor. A kiköltözés nagy előnye még az is, hogy már itt lakóként még több turnusban tudjuk fogadni a vendégeinket. A hozzánk érkezők 5 vagy 8 napos gasztronyaralás közül választhatnak, legyen az szarvasgombás, tengeri, boros vagy az általános toszkán kóstoló programunk. Tavaly nagy sikerrel tartottunk vegán kurzust Steiner Kristóffal és Nimrod Dagannal, ami olyan jól sikerült, hogy a résztvevők idén szinte mind visszatérnek, így júniusban az új jelentkezőknek tartunk még egy hetet.

Viki és Mikael, a Culinarium házigazdái

-Folyamatosan diétázom, egy hét culinarium után koplalhatnék egy hónapot.
Hát figyelj, az aktívabban pihenőkre is gondolunk idén, május elején Tamás Ritával a Ne pánikolj, sportolj oldal vezetőjével tartunk egyhetes sporttábort, ahol a mindennapos mozgás mellett hódolhatnak a résztvevők az egészséges toszkán gasztronómiának is.
 
A szállodánk június közepétől augusztus közepéig csak szállodaként üzemel,ekkor várjuk a toszkán tengerpartra vágyó szállóvendégeinket. Ilyenkor sem engedjük el a vendégeink kezét, itt is aktív közösséget formálunk velük, segítünk nekik abban, hogy ők is fel tudják fedezni a környék szépségeit.

Mivel kis szállodánk hamar betelik, idén bővítettük a szolgáltatásainkat és 2, 4 és 6 fős apartmanokba várjuk szeretettel a családokat, akik akár kutyával is jöhetnek.
Az egyik legnagyobb boldogság számunkra az, hogy egyre több az olyan  vendégünk, barátunk, akik már negyedik alkalommal térnek vissza hozzánk.

-Visszatértek a képernyőre is.

Izgatottan várjuk május 11.-ét. A LifeTv műsorán érkezik újra több héten át, minden szombat délután az „Édes élet Toszkánában” sorozatunk második évada, ahol újabb csodás helyszínekre visszük Marton Adriennt és megmutatjuk neki az imádott toszkán világunkat.

Boldogok vagyunk, hogy azt csinálhatjuk, amit igazán szeretünk.

Forgatás a Life TV-vel
Facebook Comments
(Visited 1 849 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük