Site icon Olaszmamma

Együnk az utcán Nápolyban!


Nápoly minden olasz sztereotípiát megtestesít: hangos, forgalmas, kaotikus, hangosan gesztikulál, az utcára tereget, kávézik és pizzázik. Évszázadok óta tudjuk, hogy Nápolyt látni és meghalni, de azt is, hogy Nápolyt felzabálni, és kidurranni. Hatalmasak az adagok,imádnak olajban sütni, az édességek felejthetetlenül finomak, a mozzarella kizárólag bivalytejből elfogadható, szóval: mennyország a gyomornak, pokol a fogyókúrázóknak. Nem véletlen az, hogy Campania régió lakosainak 50%-a túlsúlyos.

Palermóhoz hasonlóan itt is lépten-nyomon kísértésbe esünk, az utcán is folyamatosan az arcunka tolnak valami ellenállhatatlan harapnivalót. A Via dei Tribunalin egymás mellett sorakoznak a sütödék, a pizzások, ahol nem csak kemencében, de végtelenül könnyű (NEM!) olajban sült pizzát is falhatunk, vagy ha túl sok lenne a szénhidrát, ehetünk hirtelen sült tengeri herkentyűket vagy zöldségeket esetleg.

Szóval, ha Nápolyban járunk, ne álljunk ,meg a pizzánál, van bőven miből válogatni, jöjjön a nápolyi street food legjava:

PIZZA FRITTA –  A sült pizza, ami lehet paradicsomos, bazsalikomos parmigiano sajtos, de ha már lúd legyen kövér alapon, calzone (töltött pizza) formájában javasolnám ricottával, sonkával,stb.

ANGIOLETTI – gyakorlatilag egy vastag sült spagetti, pachino paradicsommal és parmigiano sajttal megbolondítva.

DIAVOLETTI – az angioletti édestestvére, annyiban tér el, hogy pikáns paradicsomszósszal eszik.

PASTA CRESCIUTA – Egy jól megkelt, puha pizzatészta-golyó, amit – nocsak – olajban sütnek ki.

 

 

FRITTATA DI PASTA – egy sült tésztakosárka ízlés szerint töltve. Vegyetek némi bucatini tésztát, besamellt, főtt sonkát, zöldborsót, dolgozzátok össze, és süssétek ki. Olajban persze.  A nápolyiak előételként eszik pizza előtt, nehogy véletlenül ne jöjjön meg az étvágyuk. Abszolút klasszikus.

PERE E O MUSSO – főtt borjúpofa és disznóláb frigye, melyeket hidegen, citromlével meglocsolva, sózva fogyasztanak.

CUOPPO – A cuoppo tulajdonképpen a papírtölcsér, amelyben mindenféle sült bolondságot kínálnak a zöldségtől elkezdve a tintahalon és rákon keresztül a burgonyakrokettig.

CROCCHE’ – a nápolyi street food egyik alappillére, az elmaradhatatlan burgonyakrokett.

Jó étvágyat, a fogyókúra meg majd megint hétfőn kezdődik el.



Exit mobile version