Kávéindex: mennyibe kerül egy csésze fekete?

Olaszországban annyira fontos része a mindennapokban a bárban legurított forró fekete, hogy gazdasági elemzők lesik folyamatosan árgus szemekkel, hogy hogyan is alakul az espresso ára, és vonnak le ebből következtetéseket, rajzolnak csudásan görbülő grafikonokat. Olaszországban ugyanis a kávé mindenkinek JÁR. Egy csésze presszókávé ára egy euró körül alakul, feltéve természetesen, hogy azt  a pultnál állva fogyasztjuk, mert ha asztalhoz ülünk ugyanabban a bárban, akkor az ár a szervízdíjjal újraalkulálva nem ismer határokat.

Milánó korrekten követi az olasz átlagot, és egy euróért iszunk kávét, Rómában 0,88, Nápolyban 0,89, Palermóban 0,92 euró átlagosan a kávé ára. Ebból is látszik, hogy még kávészempontból is határozottan elkülönül észak és dél. Az viszont érdekes, hogy a fővárosban, ahol azért általában ugyanazokért a szolgáltatásokért magasabb árat fizetünk, a kávé milyen hősiesen helytáll, még  a kávé legnagyobb olasz fellegvárával, Nápollyal szemben is.  Olaszország legdrágább espressóit Bolzanóban mérik, átlagosan 1,10 euróért, míg Messinában találkozunk a legolcsóbbal, 0,75 eurós áron.

Olaszországban évente hatmilliárd csésze kávé fogy a bárokban, és 6,6 milliárd eurós üzletről beszélünk. Fele sem tréfa ennek, nem véletlen, hogy amikor valaki úgy dönt, hogy eladja a bárját, a hirdetésben illik feltüntetni, hogy az adott egység napont hány csészével ad el. A kávé ugyanis egy ilyen vendéglátóipari egység forgalmának általában 32,5%-át teszi ki.

Elvetemültebbeknek íme egy térkép az aktuális árak alakulásáról. Minden pötty egy megyét (provincia) jelöl, és minél magasabb a kávé ára, annál inkább hajlik narancsosba a pötty színe. A kék pontoknál terheli meg legkevésbé a pénztárcánkat egy reggeli koffeinbomba. Kellemes bogarászást!

 

Forrás: Il Messaggiero

Facebook Comments
(Visited 842 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük