Site icon Olaszmamma

Ezeken a hidakon menj át Olaszországban!


Szedtem már csokorba  a legcsinosabb olasz tereket, a legjobb tengerpartokat, a világörökségi helyszíneket, miért is ne állná meg a helyét egy lista a legizgalmasabb olasz hidakról is?

Ponte Castelvecchio, Verona

Kezdjük a sétát Veronában, ebben a pazar északolasz városban. Itt találjuk ezt a csodaszép középkori építményt. Egy 14. században élt nemes, Cangrande della Scala építtette, aki ráadásul Dante kenyeres pajtása is volt. Eredetileg lehetséges menekülési útvonalként szolgált volna arra az  esetre, ha Itália rivális régiókra szakad szét. Az eredeti hidat a német seregek 1945-ben elpusztíották, de a későbbiekben hűen helyreállították.

Verona (fotó flickr, Katja Rupp)

Ponte Sant’Angelo, Róma

Impozáns és elragadó, mint  egész Róma. Hadrianus római császár utasítására épült i.sz. 134-ben, hogy összekösse egymással a városközpontot és az Angyalvárat. A híd teljes mértékben le van zárva az autóforgalom elől, úgyhgy nyugodtan lehet fel-alá sasszézni a híd oldaláról ránk tekintő angyalok óvó tekintete mellett. Az angyalok egyébként Jézus életének egy-egy pillanatát szimbolizálják. A Ponte Sant’Angelo nem volt mindig ilyen vidám hely, egykor a várba börtönzött, majd kivégzett bűnözük holttesteit tették itt közszemlére.

Ponte Sant’Angelo

Ponte Fabricio, Róma

Még mindig az Örök Városban járunk. A Ponte Fabricio Róma legrégebbi hídja i.e 62-től köti össze a Tevere két partját, és ezzel a legrégebbi, még ma is használatban levő híd az olasz fővárosban, simán végigsétálhattok mind a 64 méterén.

Ponte Fabricio, Róma

Függőhíd, Claviere

Na tessék, lehet hódolni az extremitásoknak itt a piemonti olasz-francia határon , Claviere városkájában épült függőhíd, amely a maga 468 méteres hosszúságával a leghosszabb a világon. Nem mondom, elképesztő panoráma tárulhat elénk, ha végigmegyünk rajta, de lehet, hogy kétszer meggondolnám. Ja, és ne higyjétek azt, hogy majd csak úgy átglasszáltok. Nagyjából két órás küzdelem egyik oldalról a másikra átjutni.

Tiberius hídja, Rimini

Riminiben sokan jártatok már, úgyhogy ezt a hidat már biztos a ti lépteitek is koptatták. Tiberius és Augustus császárok uralkodása alatt épült, és a mai napig kitart, pedig i.sz. 20.óta nyüstöli a célközönség.

Rimini ls Tiberius hídja

Rialto, Velence

Velence véletlenül sem maradhat ki erről a listáról, hiszen 435 hídjával természetesen első helyen áll Olaszországban.  Velence „nagykörútján”, a Canal Grandén, a Rialto ívelt át először. A híd ma is a város egyik legfontosabb látványossága, szuper fotókat lehet innen csinálni a csatorna forgalmáról, és el lehet kicsit veszni a hídon kialakított boltok polcai között.  A Rialto a 14. században fából épült, de ezt egy tűz rongálta meg, majd egyszerűen leszakadt az áthaladó tömeg súlya alatt.

Őfelsége, a Rialto

Pont Saint Martin, Valle d’Aosta

Kedvenc kis alpesi régiómban, Valle d’Aostában fogad minket Pont Saint Martin, az azonos nevű falucska több, mint kétezer éves hídja. A 36 méter magas híd az egyik legmagasabb, amia római korból ránkmaradt Olaszországban .

 

Pont San Martin egy ékszerdoboz

 

Ponte Vecchio, Firenze

A hab a tortán, a világ egyik legszebb és legismertebb hídja, a firenzei Ponte Vecchio. A híd az izgalmas ékszer-és szuvenírboltjairól is híres. Évszázadokkal ezelőtt csak az aranyművesek kaphattak engedélyt arra, hogy boltot nyissanak itt, mert a hatóságok tartottak attól, hogy ha mészárosok vagy tímárok nyitottak volna itt, az higiéniai kockázatot jelentett volna. A boltok felett halad a Vasari-folyosó, amely ma múzeum, de eredetileg a Medici-családnak szolgált átjáróként az Arno két partja között, hogy ne kelljen keveredniük a pórnéppel.

A Ponte Vecchio volt az egyetlen híd az Arno folyón, amelyet a II. világháború alatt nem pusztított el a német haderő. Az egyik legromantikusabb háttér Olaszországban,így gondolta ezt az az osztrák pár is, aki nemrégiben szívecskéket firkált rá.

 

 

 



Exit mobile version