Site icon Olaszmamma

A nápolyi kávé alapszabályai: forró lórúgás


Olaszországban a kávé gyakorlatilag a nemzeti identitás része, az olaszok meg vannak győződve, hogy  a világon egyedül ők képesek jó kávét főzni, és fejvesztve menekülnek, ha félliteres papírpohárban felszolgált lötty jön velük szembe. Ha van olyan része Itáliának, amire a kávékultusz különösen  igaz, az Nápoly. Nápolyi rokonok látogatásáról rendszerint szívritmuszavarral szoktam hazatérni a napi 6-7 espresso legurítása után.

Nápolyban a kávéfogyasztás egy rítus, apró gesztusok egymást követő láncolata, amelyek nélkül a kávéfogyasztás elvesztené „nápolyiságát.”

Az alapszabály a három „c”, a kávénak ugyanis ezeknek kell megfelelnie. caldo, comodo, carico. Azaz forrón, kényelmesen és bivalyerősen kell fogyasztani. (Az eredeti, nyomdafestéket nem tűrő változat szerint  comm cazz coce, mindenki fordítsa magának a lényeg, hogy nagyon forró).

A nápolyi kávézás aranyszabályai:

A nápolyi kávéfőző

Nápolyban még a kávéfőző is más, hiszen itt nem az Olaszországban olyannyira elterjedt moka dívik, hanem a nápolyi kávéfőző, a cuccumella. Ebben lassan fő le a fekete, és minimum két személyre, hiszen a kávézás alapszabálya, hogy akkor igazán finom, ha másokkal is megosztjuk. Valaha a kávészemeket otthon pörkölték, és csak akkor kerültek a cuccumellába, amikor már elérték  a megfelelő színt (ez a szerzetes csuhájának színéhez hasonló). A nápolyi kávéfőzőben a kávé lefelé csorog, míg  a kotyogósban ugye felfelé tör.

A nápolyi kávéfőző

 

Amit végképp ne felejtsünk: a kávét nem illik visszautasítani, és illik másokat is meghívni rá. Nem véletlenül Nápolyban született a felfüggesztett kávé intézménye, amikor is a bárban fizetünk egy kávét csak úgy, extrán, hogy azt majd egy arra tévedő rászoruló fogyassza el. Mert a kávé mindenkinek jár.

 

 

 



Exit mobile version