Site icon Olaszmamma

Filmek, amiktől csomagolsz, és Olaszországba indulsz

Procida Mr. Ripleynek és Nerudának is bejött (Serge Laroche, flickr)


Olaszország pöpec filmforgatási helszín is, és rengeteg olyan film akad, amelybe elég belekukkantani ahhoz, hogy az ember lekapja a bőröndöt a szekrény tetejéről, befoglaljon egy fapadost Rómába, Nápolyba, Bariba, akárhová a Csizmában. Itt most olyan mozikat idézek fel, amelyek lehet, hogy nem feltétlenül a filmművészet maradandó alkotásai (bár akad közöttük olyan is), viszont remekül megragadják az olasz életérzést, vagy legalábbis azt, amilyennek azt elképzeljük, esetleg szuper megvilágításba helyezik a tájat.  Nézzük.

  1. Sapore di mare /A tenger zamata (úti cél : Forte dei Marmi) : emlékszem, hogy gimnazista voltam amikor elcsíptem otthon  a tévében, és utána még éveken keresztül meggyőződésem volt, hogy a hatvanas évek Versiliájában volt a világon legjobb élni. Fiatalság, bolondság. barátság, szerelem, tenger és gagyi olasz macskazene.

2. Mine vaganti/Szerelem, pasta , tenger  (úti cél: Puglia) : A cím magyar fordítása vért kíván, már az olvasásától is kiver a hideg veríték. Ferzan Özpetek filmje viszont rendkívül szórakoztató. Középpontjában egy salentói tésztagyáros család , egy homoszexualitását bevallani készülő fiú, tudálékos nagymama Gallipoli meg Otranto tengerpartja.

3. A tehetséges Mr. Ripley (úti cél: Velence, Róma, Procida, Monte Argentario): nem nagyon kell bemutatni, mindenki látta, Olaszország imádóknak kötelező darab, hiszen a címszereplő elkényeztetett amerikai aranyifjú hol máshol is éltené az édes életet, mint Itália legkülönbözőbb szegleteiben? Az ismert római, nápolyi és velencei színhelyek mellett főszerepet kap a Nápolyi-öböl Capri és Ischia mellett azelőtt kevésbé felkapott  kis szigete, Procida, ami a filmben Mongibellóként tűnik fel, és ami hatalmas lökést adott az itteni idegenforgalomnak.

4. Maléna (úti cél: Siracusa, Szicília) : Tornatorénak ennél jobb filmjei is akadnak, de a Malénával olyan szépen szerenádozik Monica Bellucci mellett Siracusa városának is, hogy nem lehetett lehagyni a listáról. Bellucci csodálatosan, tökéletesen kihúzott háttal, lesütött szemekkel vonul Siracusa utcáin, a főtéren, a tengerparton a film kb. 80%-ban.

5. Inferno (úti cél: Firenze) egész friss darab ez. Toszkánából nem volt kedvem a Napsütötte Toszkánát iderakni, bér eléggé adja magát, nézzünk inkább egy kevésbé romantikus darabot, ezt a Dan Brown adaptációt, amelyben Firenze  mutatja meg sötét és titokzatos arcát.

6. Neruda postása /Il postino (úti cél Lampedusa, Salina és Procida szigetei): oh végre egy film, amiben a helyszínen kívül a  történet is rettenetesen cuki, a bámulatos chilei költő, Pablo Neruda és az együgyű postás, Mario furcsa barátságának története ez. A Neruda postását három csodaszép olasz szigeten, Lampedusán, Salinén,  illetve A tehetséges Mr. Ripleyből már ismerős Procidán forgatták.  A postást alakító Massimo Troisi, az egyik legnagyobb olasz színész, aki a film forgatásának vége után 12 órával halt meg.

7. Levelek Júliának/Letters to Juliet (úti cél: Verona): közhelyszótár filmvásznon, de végre Verona is helyet kap egy csöpögős amerikai filmben, nem csak állandóan Toszkána, bár aztán persze ez utóbbi sem maradhat el ebből a filmből sem.  Levelek Júliának és Júliától, elhanyagolt lány, vonzó idegen,aréna és szárba szökkenő szerelem.

8. A nagy szépség/La Grande Bellezza ( úti cél : Róma): tá-tá-tá-tá-tá. A Grande bellezza tökéletes reklámfilm Rómának, az olasz idegenforgalmi hivatal imába foglalhatja  a rendező, Sorrentino nevét, minden kockája egy külön szerelmi vallomás a fővárosnak, amelyet olyan bohémnek és mondénnak fest le, ahogyan Fellini óta ez senki másnak nem sikerült. Mintha az itteni élet csak tetőteraszokon tartott koktélpartikból, pezsgőből és campariból állna.

9. Mélyvörös/ Profondo Rosso (úti cél Torinó): nem hagyhattam ki házam táját sem a listáról, és nem tudtam megállni, hogy az egyik kedvenc filmemet hozsannázzam. A Mélyvörös a giallo stílusának tökéletes képviselője, borzongató elemek, halott madarak, médiumok, mondóka, paráztatós kisgyerek, diszfunkcionális család Torinó utcáin.

No, beszállókártya kinyomtatva?



Exit mobile version