Site icon Olaszmamma

Olasz karácsonyi kalóriabombák: a friuli Gubana – a magyaros olasz süti


A gubana Friulia-Venezia-Giulia régió jellegzetes ünnepi süteménye, ami karácsonykor, húsvétkor vagy esküvők alkalmával kerül az asztalra. Elkészítése elég időigényes, úgyhogy nem véletlen, hogy nem ez a „gyorsanösszeütökvalamit” típusú, váratlan vendéget váró süti.

A gubana alapja száraz keksszel, csonthéjas gyümölcsökkel töltött, pálinkával vagy rummal gazdagított kelt tészta. A neve ismerősen csenghet, hiszen a szlovén „guba”, azaz hajtogatni szóból származik. Amikor Trieszthez írtam szerelmes levelet már kifejtettem, hogy Friuliban nem nagyon kell keresgélni az Osztrák-Magyar Monarchia emlékeit.

Ez a desszert nem csupán a nevében, hanem elkészítési módjában, és ízvilágában is nagyon emlékeztet a magyar süteményekre.

Hozzávalók:

A kelt tésztához

 

A töltelékhez

 

A díszítéshez

A felszolgáláshoz

Elkészítése

Előző este elkészítjük a tölteléket, rumba áztatjuk a mazsolát, a narancs és a citrom reszelt héjával együtt.

Késsel felaprítjuk a diót és a mogyorót, megpirítjuk a fenyőmagot, és  ledaráljuk a kekszet. Mindezt összekeverjük  a rumos eleggyel, amíg nedves, homogén masszát nem kapunk (szükség szerint adhatunk még hozzá rumot). Egy éjszakát pihenjen hűtőben.

Másnap elkészítjük a tésztát:

A tojássárgát keverjük el a vajjal, cukorral, pálinkával és tejjel. Az élesztővel összekevert lisztet adjuk fokozatosan hozzá a keverékhez, a legvégén adjuk hozzá a sót. A rugalmas, sima tésztából gyúrjunk labdát, takarjuk le, és meleg, huzatmentes helyen hagyjuk kelni kb. három óra hosszáig.

A megkelt tésztát nyújtsuk nagyjából másfél centi vastagságú körré belisztezett munkalapon. Kenjük meg gazdagon a töltelékkel, majd tekerjük fel, majd az így kapott hurkát tekerjük csigaalakba.

A gubanat sütőpapírral bélelt tortaformába helyezzük, letakarjuk, és ismét hagyjuk két órát kelni.

A tojásfehérjét villával felverjük, bekenjük vele  a gubanankat, és megszórjuk kristálycukorral. Ismét pihenni hagyjuk, de most már csak 10 percig.

A sütőt 200 fokra melegítjük, az első 15 percben a gubanat ezen a hőmérsékleten sütjük, majd  15-20 percig 180 fokon sütjük tovább.

Rácson hagyjuk kihűlni. Másnap érdemes fogyasztani, amikorra az ízek összeérnek. Persze csak, ha ennyi munka után van türelmünk kivárni. Felszolgálásnál öntözzük meg szilvapálinkával.

Ha Olaszországban jártok karácsonykor ne hagyjátok ki a  nápolyi struffolit és a valle d’aostai blanc-mangert sem.



Exit mobile version