Itália legszebb parkjai

Olaszországban nem csak a tenger, a hegyek, a tópartok, a városok nyerőek, de a parkok és kertek is, hiszen az olasz mindenben ad a szépre, nem elég neki a szép zöld gyep, többre vágyik annál még a mezei városi játszótéren is. Az olasz parkok természetesen versenyeznek egymással, és minden évben az “Il parco piú bello d’Italia” (Olaszország legszebb parkja) bizottság bírálja el, hogy ki mennyire pompázik az adott évben. 2016-ban már 14. alkalommal díjazzák a ligeteket. Íme a top 10 régiók szerinti bontásban. Ha éppen Olaszországban vesz meg benneteket az Isten melege, ezekben találhattok némi menedéket a hőguta elől.

Piemont – “Villa della Regina”, Torinó dombjain találhatjuk ezt a pompás, Ascanio Vitozzi és Filippo Juvarra nevével fémjelzett palotát és a hozzá tartozó kertet, ahol még szőlőt is termesztenek, sőt saját boruk is van. A parkból káprázatos kilátás nyílik az egész városra. A királynő villája pedig belül is fantasztikus élményt nyújt, ráadásul ingyen látogatható. Torinóban járva a Villa della Reginán kívül van még bőven látnivaló. Ezekről bővebben itt.

4852589249_c980cee57c_b

Piemont – A másik piemonti kert, ami élen jár, az a  Trivero városban (Biella megye) található “ l’Oasi Zegna“, egy kb. 100 km2 területű hegyi park, ahol május közepétől június végéig csodálhatjuk a divattervező Ermenegildo Zegna által telepített rododendronok virágzását.

oasizegna

Lombardia –  Villa Litta Lainatéban az egyik leglátványosabb rezidencia Milánó közelében. Kertje a 16. század vége felé született, legnagyobb attrakciója egy gazdagon, mozaikokkal, stukkókkal, festményekkel vízjátékokkal díszített nimfa-kút.

villalitta

Lombardia – A Comói-tóra néző Villa Melzi már elhelyezkedése miatt is gyakorlatilag kötelező jegyet vált a legszebb tíz közé. A Bellagioban található 19. századi kert egzotikus növényei olyan nagyszerű alkotóknak szolgáltak inspirációul, mint Stendhal és Liszt Ferenc. Hoppá.

villamelzi

 

Veneto – a Villa Pisani Bolognesi Scalabrin  Vescovana városában található (Padova közelében), kertjében legyezőt formázó virágágyásokat, pazar szobrokat,többek között pufók puttókat, obeliszkeket és egy neoreneszánsz szökőkutat is megcsodálhatunk.

villapisani

Emilia Romagna – A Castelfranco Emilia (Modena) városában fekvő Villa Sorra a 19. századi romantikus kertépítészet egyik legkitűnőbb példája, Emilia Romagna régió egyik legfontosabb kertje, jellegzetes kanálisaival, az egymást váltogató erdős és füves területekkel, hangulatos gyalogösvényekkel.

villa sorra serra

Toszkána – Santomato (Pistoia) a  Villa Celle parkjával került fel az élmezőnybe. Ezt a harminchektáros 19. századi , romantikus kertet a műgyűjtő Giuliano Gori  alakította át egy szabadtéri múzeummá, amelyben a kortárs műalkotások nem csak elfoglalják a teret, hanem szerves részei az őket körülvevő tájnak. Időpontot kell foglalni a látogatáshoz.

1280px-Grande_ferro_Celle

 

Marche – A Giardino Buonaccorsi kertje Potenza Picenában Olaszország minden kétséget kizáróan egyik legszebb parkja. Szerkezete teraszos, szobrokkal gazdagon megszórt liget ez, barlangok, csodás virágok, vízjátékok, automata bábszínház, minden, mi szem-szájnak ingere.

villabuonaccorsi

Campania – Nápolyban, a Vomero lankáin mászkálva sétálhatunk  a Villa Floridiana kertjében. A Villa Floridiana egyébként nem csupán egy park, az itt található palota ad otthont  aMuseo Nazionale delle Ceramiche di Martina kerámiamúzeumnak, amely az egyik legnagyobb európai dísztárgykollekció.

villafloridiana

 

Szicília – Caltagirone közparkja, a Giardino Pubblico Vittorio Emanuele egy tízhektáros zöld sziget a helyiek számára, gazdag növényzettel. A kert városegyesítő szerepet is betölt, Caltagirne két jól elkülöníthető része rajta keresztül egyesül.

caltagirone

Facebook Comments
(Visited 1 121 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük