Velence: újra nyitva a Szent Márk-székesegyház

Ismét kinyitotta kapuit a velencei Szent Márk-székesegyház. Természetesen itt sem az ereszd el a hajam elve uralkodik, szigorú szabályok betartása mellett lehet látogatni ezt a remeket.

Minden órában 150 embert engednek be Velence legfontosabb templomába, és a látogatás útvonala kötelező, attól eltérni nem lehet. A homlokzat felőli oldalon lehet belépni, ahonnan a múzeumba tart az utunk, ahol a Konstantinápolyból származó híres bronzlovakat őrzik. Az egyenként 897 kilós aranyozott lószobrokat a konstantinápolyi hippodromból zsákmányolták a város 1204-es kifosztásakor. A lovakat 1797-ben  Párizsba szállították, majd  1815-ben kerültek vissza Velencébe.

Sétálhatunk az eredetileg a  nők számára elkülönített  karzatokon (matroneum), hogy a magasból csodálhassuk meg az oltárt és gyönyörködhessünk a kupolában. Innen majd a teraszra megyünk ki, ahonnan pompás kilátás nyílik a térre és a velencei lagúnára.

 

A templom a hívek előtt valójában soha nem zárt be, folyamatosan betérhettek ide egy imára a  Nikopeia Madonnához a  Piazzetta dei Leonicini felőli oldalon, sőt ma már miséznek is benne, bár a szertartáson természetesen csak korlátozott számban lehet résztvenni.

Június 2-a óta a Szent Márk-bazilika harangtornya is nyitva van, de ide egyszerre csak négy látogatót engednek be, a szokásos 12 személy egyharmadát.

“Ráadásul, mintha a járvány nem lett volna elég, Velencének most ismét szembe kell néznie a magas vízállással is, amely tavaly november után, most júniusban sem kíméli a Bazilikát. Napok óta ugyanis folyamatosan esik az eső Olaszország északi részein.

 

Lassan, de tényleg nagyon lassan, de azért visszatérünk az életbe, aztán az majd szépen elválik, hogy meddig lehet bírni a látogatók számának minimálisra korlátozását, hiszen azért egyelőre főszabály szerint még csak az olaszok mocorognak, de ha befutnak a külföldi turisták, nem biztos, hogy lesz kedvük  órákat várni a bebocsátásra.

No, és ha már legendás velencei helyekről esik szó: a háromszáz éves Caffé Florian is pont ma üdvözli újra a vendégeket.

Facebook Comments
(Visited 1 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük