Ítéletidő Olaszországban: Velence víz alatt

Tegnap éjszaka Velencét teljesen térdre kényszerítette a dagály, este 22:50-kor 187 cm-es rekord vízállást jelentettek (az 1966-os áradás óta nem mértek ilyen magas vízállást), mára pedig 150 cm-t várnak. Ketten is életüket vesztették a lagúnában, mindketten Pellestrina szigetén.

 

Velence óvárosában egyelőre felbecsülhetetlen méreteket öltenek a károk, amelyek egyrészt az épületeket, másrészt hajókat, közöttük néhány vaporettót is érintenek. A víz szállodákba és lakásokba is betört, a Ca’ Pesaro nevű palota múzeumában pedig egy elektromos fülke kára okozott tüzet. A híres velencei színház, a La Fenice szolgálati helyiségei sem maradtak sértetlenül. A víz elárasztotta a Szent Márk Bazilikát is, a kriptát teljes mértékben elöntötte, a templomban pedig a padlótól mérve 110 cm volt a vízmagasság. A Kultuszminisztérium már működésbe léptetett egy válságstábot a helyzet felmérésére, amire teljes mértékben azonban természetesen csak a víz elvonulta után lesz lehetőség.

 

Nem túl meglepő módon ma zárva tartanak a város iskolái, viszont elméletileg menetrendszerint közlekednek a vaporettók, amelyek azonban veszélyhelyzetben leállhatnak, ha a dagály meghaladja a 150 cm-t. A tűzoltók  és katasztrófavédelmi szakemberek egész nap folyamatosan dolgoznak.

 

 

Az ítéletidő azonban Olaszország egyéb részeit sem kíméli, Trentino Alto Adige régióban, a Dolomitok közelében az éjszaka folyamán 40 és 50 cm közötti hó esett, és a mai nap folyamán az tovább fokozódik.  A hegyi utak  egy része járhatatlan.

Dél-Olaszországban sem jobb a helyzet, Matera óvárosának világhírű utcáin patakokban folyik a saras, törmelékkel teli víz. A pugliai Porto Cesareo üdülőhelyét szélvihar tépázta meg, károkat okozva annak turisztikai kikötőjében. Az orkán még egy 60 méteres mólót is magával ragadott. Nagyjából 100 hajó borult fel a vihar során.

A Lipari-szigeteket három napja nem lehet megközelíteni, a menetrendszerinti kompjáratok hétfőn leálltak a 6-7 erősségű tengermozgások miatt.

Árgus szemekkel figyeljétek tehát az időjárásjelentést ha Olaszországban utazgattok, vagy errefelé tartotok!

További fényképeket itt találtok a velencei helyzetről.

Facebook Comments
(Visited 2 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük