Mikor fogtok legközelebb Olaszországban utazgatni? Perspektíva a vírus utánra

Gyakorlatilag egy hónapja rá vagyok gyógyulva a Sky TG 24 folyamatos híradásaira, a napirendem fix pontját jelentik a Katasztrófavédelem sajtótájékoztatói, folyamatosan tanulmányozom a megbízható sajtót és az intézmények honlapjait és keresem a választ arra, hogy mikor lesz ennek vége.

Naná, hogy nem vagyok ezzel egyedül, többezer kutató dolgozik ezen a világ minden pontján. Hozzán érkező kérdések alapján úgy látom azonban, hogy Magyarországon még mindig nem teljesen tiszta  a fejekben a járvány természete, különben biztos nem az lenne a legfontosabb kérdés, hogy júniusban lehet-e jönni az olasz tengerpartra héderezni. Viszont, ha már ez foyamatosan kérdés, akkor küldöm azonnal a hidegzuhanyt. Ne nagyon készüljetek a júniusi pancsira, félve esetleg a szeptemberi szüretre már igen.

A helyzet egyébként is óráról órára változik, a legfrissebb kormányrendelet a vírus visszaszorításáról éppen tegnap került ki a sütőből, ami most a szabadságunkon épp nem húzott nagyot, csak a szabályok megszegésének következményeit súlyosbította. A különösebb ok nélkül kóricálók például ezentól  400 és 3000 euró közötti pénzbírságra számíthatnak (mert a 200 eurós összeg nem volt elég riasztó).

A kormány a megszorítások végét egyelőre hipotetikusan július 31-re teszi, ezt azonban majd havonta felülvizsgálják az elért eredmények függvényében lehet rajta változtatni, ahogy a vírus terjedésének üteméhez alkalmazkodva fog dönteni a kormány majd azon, hogy ereszt-e egy kicsit a pórázon, ne adj Isten még szorosabbra húzza azt (nem tudom hogy hova lehetne még tovább).

Ami biztos egyelőre, hogy április 3-ig nem változik a jelenlegi helyzet, azaz csak az alapvető szükségleteinket kielégítő élelmiszerboltok és patikák vannak nyitva, valamint az ezek ellátását biztosító üzemek és termelők dolgoznak. Mindenki más otthon éli ki magát , vagy a home office-ban vagy a konyhában. Séta, kocogás: nincs.  Ugyanígy zárva az összes oktási intézmény, és a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy ebben a tanévben már nem nyílnak ki az iskolák kapui.

Az utóbbi 2-3 napban apró fénysugár pislákol az alagút végén, talán lelassult a vírus terjedésének üteme, de túl sok még az ismeretlen tényező a képletben ahhoz, hogy ki lehessen jelenteni, hogy tényleg elkezdett lefelé hajlani a görbe. A kutatók szerint március 25., azaz a mai nap lehetne a D-day, hiszen pont két hete van az egész ország karanténban, és nagyjából ennyi időre teszik a vírus lappangását.  Nagyon óvatos becslések ezek, és egyelőre az a valószínű, hogy északon lesz ez a menetrend, a Közép-és Dél-Olaszorszég dinamikáját még árgus szemekkel figyelik az epidemiológusok, miután két hullámban is léptek le ide az északi gócpontokból egyrészt hazatérők (tanulók vagy dolgozók, miután bezárt az iskola és a munkahely), másrészt olyanok, akiknek itt van nyaralójuk. Most hétvégén lett volna egy harmadik hulllám, de erre már jobban reagáltak a hatóságok. Tehát minden régió máskor ér majd csúcspontra.

Az esetek 80%-a Emilia-Romagna régiótól északra koncentrálódik,különös tekintettel Lombardiára, ha a kormány enyhítene a szigoron, valós veszélye állna fenn annak, hogy az ország valamennyi részében ijesztő méreteket öltene a koronavírus terjedése.

Ezek ismeretében tehát mindenki számára egyértelmű, azaz annak kellene lennie, hogy akkor is, ha reményeink szerint a görbe elkezd lefelé indulni, nem valószínű, hogy egyhamar visszatérünk a normális kerékvágásba. Az első enyhülést hozó intézkedésekre lehet, hogy már május előtt számíthatunk, de ez először majd a munkahelyeket érinti majd.

Az Adria Termoli város közelében

Arra egyelőre nincs prognózis, hogy mikor nyílnak meg a határok, hiszen Kína, Hong Kong vagy Szingapúr példájából tudjuk, hogy még ha a belső fertőzéseket meg is fékezed, utána kívülről kezdik el visszahordani. Európában Olaszország a zászlóvivő, a többi ország pár hetes késésben van az itteni helyzethez képest, úgyhogy mire itt nagyjából rendeződnek majd a járvánnyal kapcsolatos viszonyok, máshol még nem lesz erről szó, úgyhogy akkor már nem azért nem fogtok Olaszországba utazni, mert az számotokra kockázatos lenne, hanem ti magatok lesztek a kockázat az olaszok számára, akiket majd esetleg ők nem akarnak beengedni.

Szóval érdemes-e idén nyárra olasz nyaralást tervezni? Hát nem vagyok bízakodó. Olaszországnak nyilván nem érdeke bedönteni az idegenforgalmat, de az sem érdeke, hogy megkockáztassa a járvány visszatérését, úgyhogy először a belföldi turizmus fog beindulni. Ennek újbóli pályára állítására már vannak tervek, pl. adójóváírás az olaszországi szállásokon foglaló olaszoknak, stb. Egyébként a kérdés meg az, hogy érdemes-e egyáltalán nyaralást tervezni idén nyáron. Született optimista vagyok általában, és  a családi büdzsé bevételi oldalának egy része az idegenforgalomból származik, úgyhogy a károgás nem érdekem, de COVID-19 annyival erősebb nálunk, hogy szerintem idén nem az lesz a legnagyobb gondunk, hogy all inclusive vagy kemping.

Facebook Comments
(Visited 1 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük