Site icon Olaszmamma

Kalauz az olasz régiókhoz – Dél


Kipipáltuk már Északot és körbejártuk már Közép-Olaszországot is, nem túl meglepő tehát, hogy most Dél-Olaszország felé vesszük az irányt, hogy körbejárjuk azokat a régiókat, ahol legforróbb a tengerparti homok, és a legkalóriadúsabb a konyha.

 

ABRUZZO

Abruzzo, kicsit Marchéhoz hasonlatos módon  az olaszok körében népszerű, de nem elég közismert nemzetközi szinten, pedig itt is megvan minden ami szemnek és szájnak ingere. Területén ugyanúgy találunk sípályákat, mint nemzeti parkokat és barátságos dombokat. Abruzzóban olyan védett állatok élnek, mint a szirti sas, a farkas vagy a barnamedve egy fajtája.

Strandjai az északi részen homokosak, míg Dél felé haladva egyre inkább sziklásak lesznek. Az olaszok szívesen töltik Abruzzo partjain a nyaralásukat, különösen Giulianova, Roseto degli Abruzzi, Silvi Marina vagy Marina di Vasto partján szeretnek strandolni.

 

Akkor látogass Abruzzóba, ha:

 

Scanno

 

 

MOLISE

Az olaszok folyamatosan gúnyt űznek szerencsétlen Moliséből, melynek mindig az a csattanója, hogy Molise gyakorlatilag nem is létezik. Pedig olyannyira létezik, hogy a New York Times az idén még az ajánlott úti célok listájára is belebiggyesztette.

Az biztos, hogy nem a szokásos olasz nyaralásra kerül majd sor ezen a rurális környéken, de tiszta és homokos tengerpartja simán magával varázsolhat, és mégis milyen vicces már, hogy székhelye Campobasso?

Akkor látogass Molisébe, ha

 

 

Az Adria Termoli város közelében

 

CAMPANIA

Campania történelme, kultúrája, konyhaművészete hihetetlenül gazdag. Dél-Olaszország egyik leglátogatottabb régiója.

Székhelye Nápoly egészen elképesztő, bár teljesen kaotikus,de egy igazi szabadtéri múzeum, óvárosa pedig a legnagyobb egész Európában. Ha több napot töltesz Campaniában, legalább egyet arra kell szánnod, hogy ellátogatsz szigeteinek – Capri, Ischia, Procida-  egyikére, egy másikat pedig arra, hogy elugrasz az Amalfi-partra vagy Sorrentóra.  Arra is illene azért időt szakítanod, hogy kimenj Pompeji vagy Herculenaum ásatására, és akkor még a casertai királyi palotáról nem is beszéltem.

Akkor látogass el Campaniába, ha:

 

Procida szigete

 

 

PUGLIA

A Puglia az olasz Csizma sarka, jó nagy, hagyományokban, természeti és építészeti szépségekben gazgad régió. Néhány évvel ezelőttig szinte még maguk az olaszok sem vették célba, de mára már az egyik legkedveltebb desztináció, és a világ minden részéről érkeznek ide utazók, emiatt nyáron meglehetősen zsúfolt, és az árak is e szerint alakulnak.

A tenger átlátszó,  apartokon nem ritka a fehér homok, a Salentoi-félsziget egyes részeit ezért Olaszország Maldívjának is nevezik. Alberobello trullijait, ezeket az Aprajafalva gombaházaira emlékeztető kis épületeket is biztosan láttátok már legalább képen.

A tengerparton Polignano a Mare, Otranto, Gallipoli, Vieste vár, Leccében rácsodálkozhattok a barokk építészet remekeire.

Akkor látogass  Pugliába, ha:

 

Peschici

 

 

BASILICATA

Basilicatába általában nem véletlenül látogat el az ember. Még az olaszok térképén is gyakran fehér folt, a külföldiekről meg ne is beszéljünk. Egyetlen, jól elkülöníthető basilicatai város képez kivételt ez alól, Matera, amelyet az utóbbi években szó szerint elözönlenek a turisták, és ami nem csak Basilicata, de egész Dél-Olaszország egyik leglátogatotabb városa.  Matera és barlanglakásai a Világörökség részét képezik, egyedülállóak, csodálatosak, igazi időutazás egy irándulás errefelé.

De Basilicata nem csupán Matera, szinte az egész régiót beborítják az Appenninek vonulatai, sok itt az erdő, a tavak és a középkori falvak. Két tenger is mossa partjait, igaz, hogy a Tirrén-tenger felőli oldalon csak egyetlen települése, Maratea sütteti a hasát.

 

Akkor látogass Basilicátába, ha:

 

Matera

 

 

CALABRIA

Calabria az olasz csizma orra, amelyet szinte teljes mértékben körülölel a tenger. No, és milyen tenger! Calabria partjai és vizei elképesztő szépségűek, ennek ellenére nem túl fejlett az idegenforgalom, Dél-Olaszország területén járunk, minden kicsit le van lassulva, a területfejlesztés is.

Nem csak a tenger, hanem a történeti értékek miatt is érdemes Calabriába látogatni, hiszen a rómaiak, gótok, longobárdok vagy az Anjouk mind jártak errefelé, és mindannyian hagytak némi nyomot maguk után.

Calabriában imádják a csípőspaprikát, pikánsak az ételek, kedvesek az emberek.

Akkor látogass Calabriába, ha :

 

Tropea

 

SZICÍLIA

Szicília a mediterrán térség legnagyobb szigete, és mivel a Földközi-tenger útvonalainak kereszteződésében fekszik, nem csoda, hogy ez itt kérem a hódításaok földje. A különböző népek egymásnak adták itt a kilincset, jártak itt a görögök, a rómaiak, az arabok, a normannok és a franciák is, természetesen mindannyian jól felismerhető nyomokat hagyva maguk után az építészetben, a kultúrában, de a konyhában is. Ez itt kérem az igazi Dél-Olaszország.

Szicília mindenki számára tökéletes úti cél, hiszen a csodálatos tengerpartok mellett minden napra jut valami kulturális csemege is, soha nem lehet befejezni a sziget felfedezését.

Kihagyhatatlanok Palermo és környékének arab-normann emlékei, az agrigentói Templomok Völgye a görög romokkal, Taormina, Siracusa, Modica és Noto barokk városai.

Szicíliához kisebb szigetcsoportok is tartoznak, a Lipari-és az Egadi-szigetek, valamint a Pelagie-szigetvilág Lampedusával.

Akkor látogass Szicíliába, ha:

 

Ragusa

 

SZARDÍNIA

Szardíniai az olaszok nyári vakációjának egyik kedvenc helyszíne. A régió leginkább mesébe illően szép tengerpartjairól ismert, bár nem csak a strandok miatt érdems azért idelátogatni, a történelem itánt érdeklődők biztosan odáig lesznek a többezer éves nuraghe-kori építményekért.

Magyarországról a déli részen fekvő régiószékhelyre, Cagliariba, és az északi részen levő Algheróba is közvetlenül repülhetünk, mellélőni nem nagyon lehet, mindkettő szuper.

A szárd konyha isteni akár kismalacot, akár helyi sajtokat, akár jellegzetes szárd tésztaféléket raknak elénk. Kihagyhatatlan édesség a seada, ez a ravioliszerűen megtöltött, olajban kisütött és mézzel nyakonöntött finomság.

Akkor látogass Szardíniára, ha:

 

 

No, tessék végére is értünk ennek a jó kis olasz körutazásnak, megint megállapíthattam, hogy nincs Olaszországnál szerencsésebb, változatosabb és szebb ország a világon

Te hány olasz réggióban jártál már?

 

 



Exit mobile version