Mentsétek meg Grottolét!


2019.  évben a bolgár Plovdiv mellett Matera  Európa Kulturális Fővárosa. Ebből az alkalomból  született a Grottole megmentését célzó “THE ITALIAN SABBATICAL” projekt, a Matera közelében fekvő Grottole falucska újraélesztésére.  Basilicata régióban, a Bradano és a Basento folyók között találjuk Grottolét, egy picinyke várost, ahol megállt az idő. Aki erre tekereg, hirtelen nem is tudja, hogy most melyik században van, meg egyébként is, miért vannak alig néhányan az utcákon, amikor minden bizonnyal szebb időket is megélt ez a hely. Valóban, jelenleg csak alig több, mint 300 ember lakik itt, és mintegy 600 lakás áll üresen.

Szinte már meglepő módon, nem kezdték el ezeket egy euróért piacra dobni, hanem valami egészen más történik.  A projekt neve The Italian Sabbatical, és nem más dédelgeti a szárnyai alatt, mint az Airbnb. A dolog lényege, hogy idő alatt, amíg Matera  Európa kulturális fővárosa négy önkéntes költözik Grottolébe három hónapra, és azon dolgozik majd, hogy újraélessze a városkát.

Advertisements

A négy önkéntes Airbnb host lesz, segédkezik majd kalauzolni és vendégül látni az ide érkező utazókat. Cserébe olaszul tanítják majd őket és főzőtanfolyamon is megvillogtathatják képességeiket.  A programban való részvételre ezen a honlapon lehet jelentkezni 2019 február 17-ig, tehát még senki nincs elkésve. A projekt lezárultával a négy résztvevő díszpolgári címet kap majd. Hajrá, aztán ha valamelyikőtök a vadregényes olasz délen köt ki, az sikítson!

 

Facebook Comments
(Visited 2 054 times, 1 visits today)


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük