Aktuális olaszmamma

A világ legnagyobb betleheme: Manarola

Advertisements

Nem elég, hogy Olaszország büszkélkedhet a világ legnagyobb karácsonyfájával, ami Gubbióban emeli az ünnepi hangulatot, de a világ legnagyobb betlehemének rekordja miatt is az olaszok döngethetik a mellkasukat. Manarola, a Cinque Terre öt csodaszép településének egyike ad otthont neki. Itt gyúlnak ki minden évben december 8-án a világrekorder betlehem fényei, hogy aztán február elejéig kápráztassák el az erre járó utazókat.

A jászol rendszerint január legvégéig, extrémebb esetekben akár február első napjaig tartja lázban a környékre látogató utazókat. (Nem árt egy ilyen attrakcióról a lehető legtöbb bőrt lehúzni, nem igaz?)

A betlehem ötlete egy Mario Andreoli nevű egykori helyi vasutas fejéből pattant ki. Emberünk 1976. óta szenteli napjait az egyedülálló munka megvalósításának, és amely nagyjából harminc év alatt érte el a mostani méretét,amellyel gyakorlatilag az egész domboldalt beteríti. 2007-ben került be Guinness Rekordok Könyvébe, és azóta sem fosztották meg a világelsőségtől. Manarola betlehemének felállítása nem gyerekjáték, ahhoz 8 km hosszú elektromos kábelt, 17000 darab égőt és több, mint 300, újrahasznosított alapanyagból készült figurát használnak fel. 2008. óta a jászol környezetkímélő is, hiszen azóta napenergiával működik.

A jászol fényei december 8-a, azaz a Szeplőtelen Fogantatás napja óta gyúlnak ki, hiszen ez az a nap, amikor Olaszországban visszafordíthatatlanul elindul a karácsonyi forgatag, ekkor állítják fel az otthonokban is a karácsonyfát.

Bővebb információkat, fényképeket az esemény Facebook-oldalán találhattok.

Felesleges mondanom, hogy a Cinque Terre egyébként is megér egy misét, sőt télen még a látogatók is mérsékeltebb számban fordulnak meg errefelé. Mi egy december végi kirándulás alkalmával még ülőhelyet is találtunk a vonaton (élő közvetítéssel a la speziai pályaudvar zsebeseinek tevékenységére).

(Visited 1 242 times, 7 visits today)
Advertisements

You may like

%d blogger ezt szereti: