Site icon Olaszmamma

Felejtsük el a festményeket! A legfurább olasz múzeumok


A múzeumokról, különüsen ha Olaszországban járunk, elsősorban reneszánsz festmények, gondosan kidolgozott szobrok jutnak az eszünkbe, esetleg a sorban ácsorgás az Uffizi előtt.  Olaszországban minden évben növekszik a múzeumba látogatók száma, olyan kezdeményezéseknek is köszönhetően, mint a #domenicalmuseo, melynek keretében a hónap első vasárnapján ingyen lehetett az állami múzeumokba bejutni (ezt az új kormány sajna jól megvariálta). Utóbbi időben elszaporodtak a gasztonómiát, helyi termékeket bemutató tárlatok (gondoljunk a Lavazza vagy a Martini múzeumára), és persze nem hagyhatjuk ki az autós és motoros tárlatokat sem.
A világhíres galériákon kívül számos apró, furcsa múzeum is vár a Csizmában, ha csak kevesebb időnk van, vagy van velünk egy gyerek, aki a háta közepére sem kívánja az egész napos művelődést.
A szárd kések múzeuma (Il museo del coltello sardo)
A múzeumban a késeket úgy vonultatják fel, mint igazi műalkotásokat, műgonddal vésett nyelekkel, különböző méretű és élességű pengével. Itt  van a világ legnehezebb, 295 kilós kése, ami majdnem öt méter hosszú.
Papiruszmúzeum (Siracusa)

Dinamitmúzeum, Avigliana

Torinótól kb. 25 km-re találjuk Avigliana városát, amit pöpec középkori városmagja, két tava és a Sacra di San Michele apátság közelsége miatt is érdemes meglátogatni. Ha épp a nagyobbik tó körül sétálunk, beugorhatunk az Alfred Nobelről elnevezett dinamitmúzeumba, amit Olaszország első, a 19. században létesített dinamitgyárából alakítottak ki. Elmeséli a robbanóanyag történetét, azt, hogy mennyire fontos szerepet játszott Avigliana életében, és be lehet kukkantani az alagutakba, ahol a gyártás folyt.

Csapmúzeum, San Maurizio d’Opaglio (Novara)

Ahol víz van, ott élet is van, mégsem szentelünk elég figyelmet a Föld legfontosabb erőforrásának. Nem így vannak ezzel ebben a  Novara közelében fekvő kis faluban, ahol egész múzeumot szenteltek a csapoknak, a víznek, a személyi higiéniának. Még a vízvezetékszerelés mesterségének műhelytitkaiba is be lehet kukkantani, és még kiszállási díj sincs!

A bóra múzeuma (Museo della bora) , Trieszt

A bóra, ez a csontig hatolóan hideg szél kellemetlen velejárója a téli trieszti tartózkodásoknak. A kedvemet persze nem fogja elvenni attól, hogy megejtsem itt a szokásos karácsonyi-újévi utazást. Ha már bejártuk Trieszt valamennyi fontos szegletét, és ejtőztünk az egyik strandon is, benézhetünk a bóra múzeumába, ahol bemutatják ezt a jellegzetes természeti jelenséget, meg lehet mérni a szél sebességét, bemutatják a Földközi-tenger legfontosabb áramlatait, megismertetnek a szélenergiával.

A flipper múzeuma, Bologna

Odavagy a 80-as évekért? Imádni fogod a bolognai flipper múzeumot. 400 játékgép vár, melyek közül a legrégebbi 1830-ban született. Szerencsére egy nagy csapat flipperen még ma is lehet játszani, de ha érdekel a történetük és  a mechanikájuk, akkor is fogtok itt találni a fogatokra valót.

A tortúra múzeuma, San Gimignano

A középkori kínzóeszközöket bemutató múzeumokkal tele van Olaszország, van ilyen San Gimignanoban, Volterrában, Luccaban, Montepulcianoban (Toszkánában különösen nagy divat), de Nápolyban,  a puglia Peschiciben, vagy éppen Milánóban. Úgy látszik különösen nagy igény van a piacon azt nézegetni, hogy a középkorban miként húztak spanyolcsizmát a delikvensek lábára.

A kaka múzeuma, Castelbosco

A kaka kellemes eufemizmus, mert a múzeum neve olaszul egyenes museo della merda, a szar múzeuma. Van valami, amit  még nem tudnál a székletről? Mindent elfojtó vágyat érzel, hogy megtudd, hogy hogyan lehet a trágyából energia? Vagy egyszerűen csak érdekel a bizarr? Menj Castelboscoba!

 

 

 



Exit mobile version