Site icon Olaszmamma

Olasz nyári finomságok


Változik az évszak, változik a konyha is, és most már lassan évek óta mást sem hallunk, csak azt, hogy az aktuális nyáris szezonban ismét sorra dőlnek meg a melegrekordok, hogy őrjítő a kánikula, és ha tehetjük ki se mozduljunk otthonról. Ahhoz meg végképp nincs kedvünk, hogy bedurrantsuk a sütőt vagy hogy órákig álljunk a konyhapultnál. A nagy melegben a gyomrunk is másra vágyik, nézzük, hogy mit is érdemes megkóstolni a nyaraláson.

  1. Melone e prosciutto

Felszeletelt, mézédes sárgadinnye, leheletvékony- legjobb esetben pármai-  sonkaszelettel.  Minden olasz kedvenc nyári előétele, amelyet az egész országban könnyedén megtalálhattok.

2. Caponata

Erről a szicíliai finomságról már írtam, leginkább a lecsóhoz hasonlíthatnám, csak más zöldségekkel. Főszereplője a padlizsán, amelyet kapribogyóval, paradicsommal, esetleg zellerrel és paprikával főznek össze. Receptet itt olvashattok hozzá.

Caponata

3. Caprese saláta

A Caprese saláta Capri szigetéről kapta a nevét és szuperegyszerű étek, hiszen semmi más nem kell hozzá csak paradicsom, mozzarella és bazsalikom. Ahogy az azonban ilyen esetekben lenni szokott, csak a legkiválóbb alapanyagokból érdemes elkészíteni, friss, érett paradicsomból, bazsalikomból és a mozzarellára is érdemes egy kicsit többet szánni. Remek frissítő étel.

4. Spaghetti alle vonghole

Hiába eszünk könnyebben nyáron, azért mégiscsak olaszok vagyunk, és a tészta nem maradhat el, de ennek is inkább könnyebb változatait fogyasztjuk. A munkahelyre hideg tésztasalátát viszünk, az étteremben pedig kagylóval esszük a spagettit, ami kevésbé veszi igénybe az emésztésünket, mint egy bolognai ragu.

 

5.  Cukkinivirág

A cukkininek is nyáron van a szezonja, és a takarékosabb (és torkosabb) olaszok gondoskodnak arról, hogy egy része se vesszen kárba, a virágját is elószeretettel fogyasztják. Találkozhatunk vele például pizzán, de leggyakrabban egyszerűen kisütik.

 

6. Granita

A granita Szicília forró tájain született, és valahol félúton helyezkedik el az étel és az ital, a szorbett és a fagylalt között. Leginkább a magyar jégkristályhoz áll közel, de annál tartalmasabb.  A legenda szerint a helyiek eredetileg az Etna havát ízesítették a sziget citromával. A leghagyományosabb ízesítés ma is a citrom, de van többfajta gyümölcsös és egyéb (például menta, kávé, csoki) aroma is.  Az igazi profik brióssal reggelire fogyasztják.

 

7.Affogato

Az affogato két olasz különlegességet, a fagyit és a kávét ötvözi, és tulajdonképpen nem más, mint presszókávéval nyakonöntött fagylalt (leginkább vanília). A koffein és az édesség iránti vágyunkat egyszerre elégíthetjük ki vele.

8. Crema di caffé

Személyes kedvencem.  Szintén a koffeinfüggők kihagyhatatlan nyári csemegéje. Krémes, jéghideg, fagylaltba hajló, de annál lazább nyári kávé, napozás közben ideális, hogy felforrt agyvizünket kicsit lehűtse.

9. Mandulatej

Konkrétan mandulából szűrt ital, amit praktikusan tetrapakban bármelyik szupermarketben megtalálunk, és a kánikulában jól behűtve meg fogja menteni az életünket. Így készítjük el.

 



Exit mobile version