Olaszország, macskaország


Az olasz macska intézmény. Az olaszok imádják a macskákat , az olasz macska fogalom, amíg divat volt képeslapot küldeni, Rómából jó eséllyel a Colosseum macskáit dobtuk a postaládába.  Még engem is sikerült megtéríteniük, úgyhogy reggelente két dübörgő motor trappol a hátamon reggelit parancsolva.

Az olasz állam jogszabályival is védi a macsekokat, és próbál leszámolni a kóbor állatok jelenségével. Ez kutyák esetében egész könnyen megy, de a macska természetéból adódóan nem adja könnyen magát, ha megszokta a szabadságot, nem fogja igába hajtani a fejét, ráadásul sportos, agilis teremtés, gyakran be sem lehetne fogni, az csak bónusz, hogy gyorsan szaporodik. Az olasz jogszabályok ezért létrehozták a macskakolóniák intézményét. A macskákat itt önkéntesek eteteik, tartják számon, figyelik egészségügyi állapotukat.

A hivatalos adatok szerint Olaszországban 156 ezer cica él majdnem tizenötezer macskakolóniában.  A legelmacskásodabb város Róma, ahol 4415 kolóniát találunk 55.725 állattal. Az Örök Városban még külön szentèlyük is van, hiszen a Torre Argentina régészeti területén száz macska talált magának menedéket a romok árnyékában.  A városi legenda szerint valaha Anna Magnani, a kiváló színésznő (Mamma Roma), aki a közelben lakott, néha személyesen vitt ennivalót a cirmosoknak.

Nápolyban 1541 kolónia ad otthont huszonötezer macskának, míg ez a szám Torinóban 1505 kolóniát és 29 000 macskát  jelent.

A szardíniai Su Pallosu macskái nem viccelnek, a tengerparton alakult ki a kolóniájuk. Tudnak élni.

És hogy mely városkban szeretnek leginkább dorombolásra ébredni a lakosok? Az otthonokban élő macskák számát figyelembe véve a valle d’aostai Aymavilles győz, ahol minden negyedik lakosra jut egy macska, őt két toszkán város követi, ahol Scarlinoban minden tizedik, Arezzóban pedig minden tizenkettedik lakosra jut cicus.

Advertisements

Az olaszoknál még nemzeti macskanap is van, minden év februrár 17-én. Hogy miért pont ekkor? Február a Vízöntő jegyének, azaz a szabad, önfejű lelkek – pont mint a macskák- hónapja. A népi legendárium szerint a feburár a macskák és a boszorkányok hónapja. Az olasz tradíciók szerint a hónap 17. napja hoz szerencsétlenséget, amit sokszor a macskával (különösen ha fekete) azonosítanak.

(Visited 2 129 times, 1 visits today)


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük