Olaszország, macskaország

Az olasz macska intézmény. Az olaszok imádják a macskákat , az olasz macska fogalom, amíg divat volt képeslapot küldeni, Rómából jó eséllyel a Colosseum macskáit dobtuk a postaládába.  Az olasz otthonokban hétmilliónál is több macska él, és simán megelőzik a kutyákat. Még engem is sikerült megtéríteniük, úgyhogy hajnalonként két dübörgő motor trappol  végig a hátamon reggelit parancsolva.

Az olasz állam jogszabályaival is védi a macsekokat, és próbál leszámolni a kóbor állatok jelenségével. Ez kutyák esetében egész könnyen megy, de a macska természetéből adódóan nem adja könnyen magát, ha megszokta a szabadságot, nem fogja igába hajtani a fejét, ráadásul sportos, agilis teremtés, gyakran be sem lehetne fogni, az csak bónusz, hogy gyorsan szaporodik. Az olasz jogszabályok ezért létrehozták a macskakolóniák intézményét. A szabadon élő macskákat itt önkéntesek eteteik, tartják számon, figyelik egészségügyi állapotukat.

A hivatalos adatok szerint Olaszországban 156 ezer cica él majdnem tizenötezer macskakolóniában.  A legelmacskásodabb város Róma, ahol 4415 kolóniát találunk 55.725 állattal. Az Örök Városban még külön szentélyük is van, hiszen a Torre Argentina régészeti területén száz macska talált magának menedéket a romok árnyékában.  A városi legenda szerint valaha Anna Magnani, a kiváló színésznő (Mamma Roma), aki a közelben lakott, néha személyesen vitt ennivalót a cirmosoknak.

Nápolyban 1541 kolónia ad otthont huszonötezer macskának, míg ez a szám Torinóban 1505 kolóniát és 29 000 macskát  jelent.

A szardíniai Su Pallosu macskái nem viccelnek, a tengerparton alakult ki a kolóniájuk, nagyjából hetven macska él itt, akik egyáltalán nem tartanak a tengervíztől. Tudnak élni.

És hogy mely városkban szeretnek leginkább dorombolásra ébredni a lakosok? Az otthonokban élő macskák számát figyelembe véve a valle d’aostai Aymavilles győz, ahol minden negyedik lakosra jut egy macska, őt két toszkán város követi, ahol Scarlinoban minden tizedik, Arezzóban pedig minden tizenkettedik lakosra jut cicus.

Az olaszoknál még nemzeti macskanap is van, minden év februrár 17-én. Hogy miért pont ekkor? Február a Vízöntő jegyének, azaz a szabad, önfejű lelkek – pont mint a macskák- hónapja. A népi legendárium szerint a feburár a macskák és a boszorkányok hónapja. Az olasz tradíciók szerint a hónap 17. napja hoz szerencsétlenséget, amit sokszor a macskával (különösen ha fekete) azonosítanak. Más források szerint azért pont 17-e, mert ez arra utal, hogy egy macska egy élete alatt hétszer hal meg. Vagy hogy is van ez?

Facebook Comments
(Visited 2 131 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük