Site icon Olaszmamma

Dülöngélő olasz harangtornyok: nem csak Pisában ferde


1. A Pisai ferde torony (Pisa)

A Piazza dei Miracoli, azaz  a Csodák terének legféltettebb kincse. A harangtorony építése 1173. augusztus 9-én kezdődött, de a munkálatok gyakorlatilag egy évszázadra leálltak. Ez az idő pont elég volt ahhoz, hogy a nem megfelelően megalapozott, és gyenge talajra épített torony süllyedni kezdjen. Aztán amikor 1271-ben újrakezdődött az építkezés, a mérnökök az emeletek úgy építették, hogy az egyik oldalon magasabbak legyenek, mint a másikon, hogy ezzel kompenzálják az egyenőtlenséget.

A torony 58,38 méter magas, ami pont 100 „pisai karnak” felel meg. A középkorban ugyanis standard mértékegységek híján minden városálla, így Pisa, Firenze, Arezzo saját rendszert alkalmazott, ilyen volt a pisai kar (braccio) is.

2. San Nicola harangtornya, Pisa

Ez a nyolcszög alapú harangtorony a második leghíresebb a városban. 1170. környékén épült, és eredetileg teljesen elkülönült a környező épületektől.

3. A San Michele degli Scalzi harangtornya, Pisa 

Nem kell hozzá szemüveg, hogy megfigyeljük, hogy a négyszög alapú torony nem egyenes, egész pontosan 5% dőlési szöggel bír, ami nagyobb, mint a híres ferde torony 3,95%-os szöge.

 

4. Az Asinella és a Garisenda tornyok, Bologna

A bolognai Asinelli és Garisenda tornyok azon utak találkozásánál épültek, amelyek a valamikori városfal kapuihoz vezettek. Az Asinelli torony a magasabb, a Garisenda pedig a ferdébb. A legenda szerint neveiket az építésükre megbízást adó  családokról kapták, ezt azonban dokumentumok hiányában nem lehet bizonyítani. A kezdetekben a két torony nagyjából ugyanolyan magas volt, és az Asinellit csak a későbbiek folyamán magasították meg, míg a Garisendából a 14. században lefaragtak egy darabot, mert struktúrája instabilnak bizonyult.

 

 

 

5. A San Martino templom harangtornya Burano szigetén, Velence

 

Burano a velencei lagúna egyik legismertebb szigete, talaja ennek megfelelően nem lehet túl stabil. Ezért is dől határozottan a mai napig be nem fejezett harangtornya, amely már a színes házikóiról ismert város szimbólumává vált.

 

6. A  San Giorgio dei Greci templom harangtornya, Velence

Velencében három ferde torony is van, ami nem meglepő, ha arra gondolunk, hogy mire is épült ez a fantasztikus város. Az első ezek közül a San Giorgio dei Greci templomának tornya, amely 1587 és 1592. között épült, és amely rögtön az építéskor elkezdett ferdülni. A torony dőlése legjobban a rio dei greci felett átívelő hídról figyelhető meg, közel a Sóhajok Hídjához.

 

7. A Santo Stefano templom harangtornya,Velence

A velencei Santo Stefano templom ferde tornya 1544-ben épült közel a Ponte dell’Accademiához. Ez Velence egyik legmagasabb tornya a maga 66 méteres magasságával. Dőlésszöge nagyjából megegyezik a pisai ferde toronyéval.

 

 

8. A San Pietro di Castello bazilika harangtornya, Velence

A velencei San Pietro di Castello bazilika harangtornyát 1463-ban kezdték el építeni, de nem volt egy sikertörténet, hiszen villám csapott belé, és 1482-ben már az újjáépítésén kellett dolgozni. De legalább szépen ferdül.

 

9. A Santo Stefano dóm tornya, Caorle

A Velencéhez közeli Caorle dómjának tornya  1070-ben épült fel , és az a világ legrégebbi hengeralakú, kúptetős harangtornya.  Magassága 42 méter, és 1920. körül kezdett el dőlni, ismeretlen okokból. Dőlésszöge egyelőre 1,4 fok.

 

10. Torre delle Milizie, Róma

Az ötven méter magas római Torre delle Milizie, kilóg ebből a sorból, mert ez nem egy harang-hanem egy őrtorony. A legenda szerint Néró császár innnen csodálta a Rómát pusztító tűzvészt.



Exit mobile version