Site icon Olaszmamma

Olasz karácsonyi kalóriabombák: a torrone


Az olasz karácsonyi asztal körül kalandozva elkerülhetetlenül bukkan majd utunkba előbb-utóbb a torrone, ez a mézédes finomság, amely valójában egész évben szezonját éli, de karácsonykor még az is bekap belőle egy pár falatot, aki év közben megúszta ezt a támadást a diéta ellen.

Egyes források szerint a torronét az arabok hozták a Földközi-tenger térségébe Kínából, az olasz hazafiak viszont azt a változatot szeretik jobban, amely szerint a torrone Cremonában született. A torrone valójában nem más, mint tojásfehérjével, mézzel és cukorral összedolgozott valamilyen pörkölt csonthéjas gyümölcs két ostyaréteg között . Hogy milyen gyümölcsöt használunk alapként, az régiónként, a helyi termés szerint eltér: Venetóban és, Pugliában mandulát, Piemontban mogyorót, Szicíliában pisztáciát kevernek bele.

Nem különösebb ördöngősség otthon elkészíteni, és pöpec gasztroajándék válhat belőle. Így álljatok neki:

1 kg torronéhoz a következőkre lesz szükségetek:


Öntsétek a tojásfehérjéket egy magas falú edénybe, adjatok hozzá egy csipet sót és verjetek belőle kemény habot.  Ezután olvasszátok meg a cukrot 80 gramm vízzel. Forraljuk 110°C -ra ( a hőmérséklet kulcsfontosságú, hőmérő nélkül bele se kezdjetek!). Egy másik kisebb lábasba öntsétek a mézt és forraljátok fel.

Ezután keverjétek össze a tojásfehérjéből vert habot, a cukrot és a mézet, és keverjétek addig, amíg fehér, krémesen sűrű, fényes masszát nem kaptok. Melegítsétek elő a sütőt 100°C-ra, és tegyétek be a gyümölcsöket tíz percre. A pisztáciát érdemes egy alufóliával letakarni, hogy nehogy túlságosan kiszáradjon. Ezután adjátok hozzá a pörkölt csonthéjasokat krémhez.

Olajozzatok be egy alacsonyabb falú tepsit, az aljára helyezzétek rá az ostyalapokat, öntsétek rá egyenletesen a masszát, egyengessétek el egy spatulával. Már előre felkockázhatjátok így egyből egyszemélyes adagokat kaptok majd. Hagyjátok kihűlni, és rakjátok 2-3 órára hűtőbe.

Wow, elkészült a házi torronétok!

 

Hogy mibe futunk még biztosan bele az olasz karácsonyi torkoskodáskor? Nápolyban struffoliba, Valle d’Aostában blanc-mangerba, egész Olaszországban pedig nyilván a panettonéba és pandoróba.

Amit ma megehetsz, ne halaszd holnapra! A diéta meg majd januárban újjáéled.



Exit mobile version