Site icon Olaszmamma

December 8: áll az olasz karácsonyfa!


December 8-a a római katolikus kalendárium szerint a Szeplőtelen Fogantatás ünnepe, és mivel Olaszországban az állam és az egyház tulajdonképpen még mindig csak papíron váltak el egymástól, természetesen munkaszüneti nap van, és nagy áhítattal emlékezünk erre a jeles eseményre. Jó, ez utóbbi nem feltétlenül igaz, de az fix, hogy ma indul b eteljes gőzzel a karásonyi szezon. Az ünnep legfontosabb momentuma az, hogy ettől a naptól kezdve áll az olasz karácsonyfa.

Az olasz családok ezen a napon díszítik fel a fát, ami itt is egészen a január 6-i vízkeresztig áll az otthonokban. Egy-két nap eltérés megengedett, a hagyományok szerint Milánóban Szent Ambrus napján, azaz december 7-én, Bariban pedig Szent Miklóskor, azaz december 6-án állítják fel a fát. Olaszországban a karácsonyfaállítást Savoyai Margit királynő honosította meg. Ő egyébként  ugyanaz a Margherita, akinek a világ legnépszerűbb pizzáját is dedikálták. Neki volt először ünnepi díszbe öltöztetett fája a 19. század második felében, és a divat villámgyorsan elterjedt az egész félszigeten.

Ami kiábrándító a magyarországi fenyőillatú karácsonyhoz képest, hogy olaszéknál gyakorlatilag kizárólag műfákkal találkozunk, amit december 8-án leporolunk és kiveszünk a dobozból. Jó, persze környezetvédelmi szempontból értékelem a dolgot, és egy hónapig azért fenyő legyen a talpán, aki kibírná a pávázást, sőt a tűleveleket sem kell folyamatosan porszívózni, de vannak olyan illatok, amik nélkül nem ünnep az ünnep, és a vaníliáscukor, fahéj és a narancs mellett a fenyőfa illata az sajnos ilyen. Mostanában nagyobb áruházláncok üzleteiben találkozni kölcsönözhető vagy visszaváltható cserepes karácsonyfával, úgyhogy van még remény, hogy otthoni illatokkal telik meg az itthon.

Olaszország terei tele vannak szebbnél szebb fákkal: a milánói Dóm tér, a római Colosseum , a Szent Péter tér, a torinói Piazza Castello fái mind szuperek, de a leghíresebb olasz karácsonyfa talán a gubbiói. Gubbio, ez az umbriai kisváros, amely leginkább a Don Matteo sorozatból lehet ismert 1991. óta büszkélkedhet azzal, hogy itt található a világ legnagyobb karácsonyfája.  A karácsonyfát az Ingino-hegy oldalában rajzolják ki a fények, és 1981. óta kíséri végig  a várost az ünnepeken. 750 méter magas és 1300-an vesznek részt a megvalósításában.

Gubbio Guiness rekorder fája

 

Az olaszok nem csak fával emlékeznek meg a karácsonyról, főleg Délen, Nápolyban pedig kifejezetten nagy divat a betlehemkészítés. A betlehemet az egész család közösen építi a karácsonyt megelőző hetekben, és az ünnep elérkeztekor a család legidősebb vagy legfiatalabb tagja teszi azt teljessé azzal, hogy beehelyezi a kis Jézus figuráját a jászolba.



Exit mobile version