Meghalt az igazi Don Corleone: Totó Riina

Ma hajnalban ( a cikket 2017. november 17-én írtam) egy pármai kórház elítélteknek kialakított osztályán meghalt minden idők legnagyobb legkegyetlenebb olasz maffiafőnöke, a Cosa Nostra feje, Totó Riina.

Riina 1930-ban született a szicíliai Corleonéban egy egyszerű parasztcsaládban. Apját és bátyját korán elveszti és a szicíliai szegénységben egyszercsak megismerkedik a kor egy ismert maffiózójával Luciano Leggióval, aki bevezeti a Cosa Nostra köreibe. Az  alig 158 centis Riina a Totó U Curtu (Totó, a kurta) becenevet kapja az alvilágban, és hamar beindul a karrierje, 18 éves korában már gyilkosságért ítélik el , de a kiszabott 12 éves szabadságvesztést csak részben kell letöltenie.

Corleone

Szabadulása után 1956-ban visszatér Luciano köreibe, aki akkoriban épp a corleonei klán vezetésére pályázik. Ilyen posztokra nem cifra állásinterjúkon , hanem kemény háborúkon keresztül vezet az út. Az akkori maffiavezér Michele Navarra (egyébként orvos) és klánja kiiktatásához vezető út is nyilván vérben ázott. Luciano vette át a helyét, Riina pedig a jobbkeze lett. 1963-ban fennakad egy rendőri ellenőrzésen hamis iratokkal és egy pisztollyal a zsebében. Visszakerül a börtönbe, de 1969-ben már megint szabadlábon van. A bíróság elrendeli, hogy hagyja el Szicíliát, de ő inkább elrejtőzik és húsz évig nyoma sincs. Ez idő alatt azért a feleségének sikerül Palermo egyik legjobb magánklinikáján szülni. Négyszer.

A fiatal Totó Riina

Miközben körözés alatt áll elkezdi az ellenség szisztematikus kiírtását, de egy idő után már nem csak az alvilág figurái, hanem ügyészek, bírák, majd politikusok is a célkeresztjébe kerülnek.  Száz embert ölt meg, legalábbis ennyi ember haláláért ítélték később huszonhatszoros életfogytiglanra.  Több holttestet egyszerűen savban oldott fel. Leggio elfogása után ő a Cosa Nostra teljhatalmú ura.

A nyolcvanas években a corleonei maffia a palermói klán körében vérengz, fejek hullanak, a főnökök életben maradt családtagjai az Egyesült Államokba menekülnek, őket azzal a feltétellel hagyják életben, hogy soha nem térnek visza Szicíliába.

Totó Riina háborút hirdet az állam ellen, melynek során 1992-ben merényletet követ el Giovanni Falcone és Paolo Borsellino bírák ellen.

1993. januárjában tartóztatják le végre annak a villának a közelében, ahol rejtőzködésének utolsó néhány évét töltötte. 1995-től a szardíniai Asinara-szigeten raboskodik, majd átkerül Ascoli Picenóba és 2001-ig különösen szigorú, kifejezetten maffiózókra tervezett fegyházi rezsim szerint, teljes elszigeteltségben tölti a büntetését, ahonnan azért továbbra is sikerült fenntartania vezetői szerepét, sőt halálos fenyegetéseket küldeni neki kevésbé szimpatikus bíráknak, ügyészeknek.

Ma hajnalban,két műtét és pár nap kóma után halt meg 87 évesen. Tetteit soha nem bánta meg. Corleone idősebb lakosai a mai napon a csapból is folyó villáminterjűk során rendszerint nosztalgiával emlékeznek rá, mint egz olyan jóravaló emberre, akinek sokat köszönhetnek.

 

 

 

Facebook Comments
(Visited 4 813 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük