Site icon Olaszmamma

Az olasz konyhaművészet hete : pizza és prosecco


Az egy dolog, hogy az én otthonomban minden héten az olasz konyhaművészet hetét ünnepeljük, de november 20-tól 26-ig az egész világon tésztára, pizzára és farinátára világítanak a reflektorok. Az olasz kormány kezdeményezésére, az olasz konyha hete a világban (Settimana della Cucina Italiana nel Mondo) már második alkalommal kerül be  a naptárba, és ez alatt az idószak alatt nagyjából ezer különböző eseményt- kóstolókat, konferenciákat, vetítéseket – szerveznek a világ csaknem száz országában.

A kezdeményezés célja természetesen az olasz konyhaművészet, és az ahhoz kapcsolódó valamennyi ágazat: a mezőgazdaság, az élelmiszer- és vendéglátóipar, stb.  előmozdítása és nemzetközi szinten történő promótálása. Hiszen mindneki tudja, hogy az olasz konyha a legjobb a világon, és egy olasz legnagyobb szívfájdalma még egy karib-tengeri függőágyban is, hogy nem ehet egy tisztességesen, fogkeményre főzött spagettit, és különben is az aznapi tésztát nem a tökéletesen hozzáillő szósszal szolgálták fel. Meg különben is kúkusztej helyett jobb lenne egy nagy pohár chiantit szopogatni.

Az olasz konyha hete alatt a kormány a következő témákra kíván elsősorban hangsúlyt fektetni:

Magyarországon sem kell kimaradni az olasz konyhaművészet hozsannázását célzó kapcsolódó programokból, egyből november 20-án indul a buli a budapesti Olasz Kultúrintézetben egy olyan rövidfilm vetítésével, amely a budapesti vizes világbajnokság alatt kíséri végig az olasz válogatott szakácsát. Ha már film, akkor november 24-én is lesz egy, Maria Padovano rendező „Finché c’é prosecco, c’é speranza”, azaz amíg Van Prosecco, van remény (akár az én életfilozófiám is lehetne). Nem maradnak el természetesen a kóstolók, a beszélgetések és bemutatók sem. A részletes programot itt olvashatjátok.

Jó étvágyat, menjetek sokan!

 

 



Exit mobile version