Fenestrelle erődje, Olaszország kínai nagy fala

Olaszországban ugye az a csúcsszuper, hogy van itt minden, mint a búcsúban. Akinek  a tengerpart a mindene, az kap belőle rosszullétig, a hegyekkel ugyanez a helyzet, a reneszánsszal Dunát, azaz Teverét, Pót, esteleg Arnót lehet rekeszteni. Miért is ne férne bele ebbe a képbe, hogy az olaszoké Európa legnagyobb erődje is?

Fenestrelle egy alig több, mint félezer lakosú, valaha szebb napokat is megélt falu, ami igazi kincset rejt. Fenestrelle erődjét Torinótól egy óra autózásra találjuk, és ha éppen úgy adódik, hogy az olasz Alpok nyugati végeinek síparadicsomaiban: Sestriereben vagy Bardonecchiában jártok, ki ne hagyjátok!

Az erődrendszer az Alpok hegygerincére épült 3 km hosszan, 635 méter szintkülönbséggel. A területe 1.350.000 m². Igen. Annyi. Két rekordokat döntögető lépcsősora van: egy külső, ami 2500, és egy fedett, ami 4000 lépcsőt számlál. Ezek alapján a világ második legnagyobb katonai építménye a kínai nagy fal után, és az egyetlen , nagyjából eredeti állapotban  fennmaradt 18. századi erőd Olaszországban .

Fenestrelle elsősorban katonai – védelmi szerepet töltött be, de remek adottságainak köszönhetően – rideg időjárás, hegyektől elzárt terület- börtönként is funkcionált, ahová hivatásosokat és civileket is zártak. Olyannyira, hogy próbáltak itt jóra nevelni elkanászodott gyerekeket is, akiket egyenesen a szülők hoztak ide, amikor már elegük volt abból, hogy sokat firkáltak otthon  a falra. Fenestrelle a leghírhedtebb olasz börtönök közé tartozott- többször említik a Monte Cristo grófja című könyvben is – a rabokat láncon, egymáshoz kötözve tartották.  A katonai fegyházban pedig  az ellenséges haderők fogylul ejtett tagjait nevelték át, hogy utána az olasz hadseregben szolgálhassanak. Egyszerűbb volt ugyanis egy hónapig átnevelni egy már képzett idegen katonát, mintsem a nulláról felhozni egy lelkes olaszt.

Az erőd azonban nem csak fal, hiszen egy időben már annyira kinőtte magát, hogy van itt kát nagyobb épület is: az egyik a tiszteké – itt működött  a börtön egy része is- a másik pedig a parancsnoké volt, ahol családjával együtt élt. Felesége az egyetlen nő volt többezer itt szolgáló férfi között.  Ma az erődbe lépve az ún. Piazza d’Armin találjuk magunkat, e tér két oldalán vannak az épületek velünk szemben pedig egy templom.

A második világháborút követően az erődöt a teljes elhagyatottság jellemezte, az épületeket kifosztották. A növényzet teljesen elburjánzott, ellepte a falakat, az épületet a romok sorsára jutás veszélyeztette.   Aztán egyszer csak, mint a mesében jött egy pár őrült helyi arc, akik missziójuknak tekinteték az erőd helyrehozatalát. Ennek következtében az erőd ismét látogatható, turisták, történészek, sportolók kedvelt célpontja ( a legendás 4000 lépcső adja magát extrém futó- sőt bicikliversenyeknek is). 

Jelenéleg önkéntesek szerveznek vezetett látogatásokat, amiből a rövidebb három órás, a hosszabb hét órán keresztül tart, testedzésnek s tökéletes, ami közben a szem is bőséggel kap legelnivalót, hiszen az eődből pazar kilátás nyílik a völgyre és az azt körülölelő hegyekre,  aszellemről pedig ne is beszáljünk, a felkészült idegenvezetők olyan szenvedéllyel kísérnek minket végig az erődön, hogy simán Napóleon korában érezzük magunkat. Tökéletes program.

 

Facebook Comments
(Visited 367 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük