Site icon Olaszmamma

Olaszország számokban


1.Olaszország Európa legnagyobb strandja. Olaszország  7400 km tengerparttal büszkélkedhet az Adrián, a Tirrén- és a Földközi-tengeren. Homokos, sziklás, kavicsos? Mindenki megtalálja a szívének kedveset. Nem véletlen, hogy itáliai utazásokról elsősorban a napfény és a tenger ugrik be először.

Favignana szigete Szicíliában

2. Olaszország Európa állat-és növénykertje. Olaszországban 58 ezer különböző állatfaj él, a kontinensen sehol máshol nem ennyire változatos a fauna. Sót, rengeteg olyan faj van, amit Olaszországon kívül máshol nem láthatunk. Ezek különösen a szigeteken és Dél-Olaszországban fordulnak elő, mint a Szardínián, Asinara szigetén élő albínó szamár vagy az apennini kőszáli kecske. Olaszországban él Európa faunájának fele, és flórájának egyharmada.

3. Az olasz família a múlté. Az olaszok egyre kevesebb gyereket csinálnak, a mélypont a 2014-es év volt, amikor csak 509 ezer olasz bébi született, a legkevesebb az ország 1861-es egyesítése óta.

4. Olaszország Európa munkanélküli központja.  Az igaz, hogy  a 2017-es évben pozitív a trend, azért ez az arány még mindig 11% körüli. Ami igazán elkeserítő, az a 24 év alatti  fiatalok  34%-os  munkanélküliségi rátája.

5. Olaszország Európa doktor bácsija. A Világegészségügyi Szervezet az olasz egészségügyi rendszert  a második legjobbnak rangsorolja a világon a francia után.

6. Olaszország vénnek való vidék. Itália egyike a világ tíz azon országának, ahol leghosszabb  a születéskor várható élettartam, pontosan 82,2 év. A hosszú élet titka itt rejtőzik.

7.  Olaszországban forr a vér (meg a láva).  Három aktív vulkánt is megcsodálhatunk errefelé kalandozva, az Etnát, a Strombolit és a Vezúvot. Ez utóbbi szunnyad, de ez nem azt jelenti, hogy a nápolyiak nyugodtan hátradőlhetnek. Egy esetleges kitörés milliók életét veszélyeztetné.

Stromboli felé hajózva

8. Olaszország a világ kévézója.   Egy átlagos olasz évente 3,7 kg kávét fogyaszt, a bárokban pedig 14 milliárd (!!!) presszókávé készül. Az nem újdonság, hogy ez itt a koffeinfüggők paradicsoma.

A kávé 12 után fekete

9. Olaszország a világ legnagyobb borexportőre. Kóstoltatok már olyan finomságokat, mint a barolo, a nebbiolo vagy a dolcetto?

10. A világ legkisebb folyója szintén Olaszországban folyik. Az Aril, amit a helyiek egyszerűen csak  „Ri” néven emlegetnek- hiszen minek is cifrázni-  a maga 175 méterével a világ legrövidebb folyója.  A Veronához közeli Malcesinében ered, majd egy kis folydogálás után a Garda-tóba torkollik.

 

 

Ennyi nem volt elég? Egyéb olasz érdekességek itt olvashatóak.

 



Exit mobile version